Zlati kamen 2021: stopimo skupaj

Robert Mulej

Rdeča nit izbora za nagrado Zlati kamen 2021 je sodelovanje in soustvarjanje občin.

Pri izboru za nagrado Zlati kamen 2021 bo posebej poudarjena odprtost občin za sodelovanje in soustvarjanje. Ta odprtost je mišljena v širšem pomenu besede: ne zajema le zmožnost za povezovanje z drugimi občinami, ampak tudi odprtost v svet in zmožnost za soustvarjanje znotraj občine same, vključevanje deležnikov in zlasti prebivalcev v razvoj. V okviru teme se bo tako Strokovni svet Zlatega kamna osredotočal na elemente, kot so obseg in kakovost sodelovanja z drugimi kraji, vpetost v mednarodne projekte, javno-zasebna partnerstva, transparentnost delovanja in participacija prebivalcev v razvojnih procesih.

Kot vedno bo pomemben tudi okvir: da so aktivnosti del enotne in holistično zasnovane razvojne vizije. Ta moment celovitega večdimenzionalnega razvoja, ki skuša uravnotežiti različne prvine in cilje, je stalnica projekta Zlati kamen že od samega začetka. Z letošnjo rdečo nitjo dajemo tej stalnici posebno težo: večdimenzionalni razvoj je po definiciji povezan s soustvarjanjem, z usklajevanjem različnih potreb, skupin in s tem ciljev. Ni naključje, da je strokovni svet izbral to osrednjo temo prav za jubilejni, deseti izbor nagrade za razvojno najbolj prodorno občino Zlati kamen.

Poleg tega je ta pozitivna in v prihodnost usmerjena tema še posebej pomembna v času, ko smo zaradi epidemije fizično vse bolj ločeni drug od drugega ter zaprti v svoje kraje in domove.

Pri izboru bo strokovni svet uporabljal stalno metodologijo: rdeča nit je glavni poudarek, pri izboru pa bo odločilna celovita podoba razvojne prodornosti kraja, inovativnost v iskanju pristopov in – ne nazadnje tudi – razvojni pogum.

Podelitev nagrade Zlati kamen bo 11. februarja na konferenci, ki bo letos potekala v virtualni obliki. Pred glavno konferenco s podelitvijo bomo pripravili vrsto pripravljalnih spletnih dogodkov: ti bodo potekali od začetka decembra vse do same konference. Podrobnejši program in urnik bomo objavili v kratkem.

Splošni pogoji Politika zasebnosti Naložba v prihodnost

Vse pravice pridržane

Izdelava: