Spremembe pri sobodajalstvu

Na področju sobodajalstva se obetajo težko pričakovane spremembe, obljubljajo na ministrstvu.

Prek spletne strani airbnb.com je trenutno mogoče najeti več kot milijon sob oziroma stanovanj v več kot 190 državah. Doslej je portal uredil namestitev za več kot 30 milijonov gostov. Podatkov o namestitvah v Sloveniji v družbi ne razkrivajo, so pa za STA povedali, da se je v zadnjem letu število gostov, ki so prek Airbnb našli namestitev v Sloveniji, povečalo za 140 odstotkov. Ob tem dodajajo, da Airbnb redno poravnava svoje davčne obveznosti in da tudi gostitelje poziva, naj plačajo davke in dajatve, ki izhajajo iz njihovega zaslužka pri oddaji sob oziroma stanovanj. Prav tako od gostiteljev zahtevajo izjavo, da bodo spoštovali vsa lokalna pravila, vključno z davčnimi.

Pobudniki sprememb slovenske zakonodaje na tem področju pojasnjujejo, da trenutno zaradi obilice birokratskih ovir le redko kdo v Sloveniji prek Airbnb oddaja povsem legalno. Davki pa naj bi bili še najmanjša ovira, saj so relativno nizki, bolj gre za zbiranje soglasij etažnih lastnikov, prijavo dejavnosti, različne druge prijave (policiji, občini, priglasitev pogodb finančni upravi in podobno), kategorizacija stanovanja z zvezdicami in tako naprej.

Po nekaterih ocenah je v Sloveniji aktivnih okoli 2000 oglasov za nastanitve na Airbnb in tako nikakor ne gre za zanemarljivo številko tako s stališča davkov in taks kot statistike. Ljudje namreč ne oddajajo na črno zato, ker ne bi želeli plačati davka, temveč zato, ker se bojijo kazni, ker ne morejo izpolniti ostalih zahtev.

Trenutno ni izobraževanj iz tega področja.

Splošni pogoji Politika zasebnosti Naložba v prihodnost

Vse pravice pridržane

Izdelava: