Kaj moramo zares spremeniti, da ostanemo konkurenčni?

Kultura organizacije opredeljuje organizacijske vrednote in se kaže v navadah, delovanju ter odnosih med člani organizacije in na ta način določa, kakšno vedenje je sprejemljivo oziroma zaželeno. Formalni del organizacijske kulture vključuje politiko organizacije, vodenje, sistem napredovanja, strukturo, pravilnike, kodekse idr; neformalni del pa norme, način vedenja, način komuniciranja, sodelovanja,..

Kultura, ki deluje neetično, ima lahko za organizacijo materialno in nematerialno škodo. Lahko zavira pretok informacij, vzpodbuja nezaupanje in opreznost, niža učinkovitost, je diskriminatorna, lahko dopušča trpinčenje na delovnem mestu, neugodno vpliva na ugled podjetja,..

Po drugi strani pa etična organizacijska kultura vpliva na timsko delo zaposlenih, konstruktivno sodelovanje s poslovnimi partnerji, zmanjša socialna tveganja, znižuje stroške dela, ki nastajajo kot posledica nezadovoljstva zaposlenih, boleznin, fluktuacije, tveganj zamujenih poslovnih priložnosti, odtekanja informacij in negativne podobe v javnosti.

Neformalni del organizacijske kulture ima velikokrat večji vpliv na etičnost vedenja zaposlenih kot formalno zapisana pravila, ki niso prakticirana s strani vodilnih.

Preberite celoten članek!

Trenutno ni izobraževanj iz tega področja.

Splošni pogoji Politika zasebnosti Naložba v prihodnost

Vse pravice pridržane

Izdelava: