JESENSKI POSVET V ZDRAVSTVU

Kako gledam na moderno zdravstvo?

Ko pogledamo na moderno zdravstvo, nam najprej pride v zavest lahko to, da je včasih nekdo z zlomom kolka umrl. Ni bilo dovolj kvalitetne, hitre in enakopravne zdravstvene obravnave. Danes temu seveda ni tako, pa vendar se sprašujemo, ali na tem področju naredimo dovolj, ali se odločamo bolj za kvantiteto dnevnega pregleda pacientov ali nam je na prvem mestu predvsem kvaliteta obravnave pacienta in njihova enakopravna obravnava v vseh vejah medicine.

Jesenski posvet v zdravstvu za nov pogled in zagon

Naše  zdravstvo je že desetletja na razpotju različnih interesov, gibanj, pričakovanj in zahtev. Za moderno družbo je značilen večji delež stare populacije in posledično večje povpraševanje po zdravstvenih storitvah. Pri tem hitro nastopi tehtno vprašanje kvalitete v zdravstvu, saj že dolgo časa vemo, da zdravnikov in medicinskega osebja na splošno manjka. S tem se poslabša tudi kvaliteta posamezne zdravstvene storitve. Vendar pa ali je temu vedno res tako? Ali zadostna količina medicinskega osebja res pripomore h kvalitetnejši zdravstveni oskrbi ali pa je tukaj v ospredju bolj iznajdljiva uporaba administrativnega in medicinskega znanja ter odlična organizacija dela? Kakorkoli že, ob vsem tem pa je že vse tako narejeno, da moramo tudi mi vsi nekaj žrtvovati, da imamo lahko boljše storitve v zdravstvu. Smo to kot moderna družba ugodja pripravljeni storiti?

Kako ovrednotiti zdravstvo in kako naprej

Zelo pomembno je, kako imamo nastavljen sistem za merjenje kakovosti v zdravstvu. Kako zbiramo podatke, s katerimi vrednotimo kakovost sistema zdravstvenega varstva? Potrebno je skrbno zbiranje, analitična in nepristranska analiza podatkov in logična pretvorba le-teh v končne informacije, ki delujejo kot sidrišče za nadaljnji razvoj, pregled, varnost in vrednotenje kakovosti zdravstvenega sistema. V Sloveniji je za to odgovorno Ministrstvo za zdravstvo, ZZZS, NIJZ, zdravniki, medicinske sestre ter ostali zdravstveni delavci, pacienti kakor tudi razvijalci sistemov in ponudniki rešitev. Več o tem lahko izveste na naših dogodkih Jesenski posvet v zdravstvu in Zdravstvni razvojni forum, kjer lahko skupaj s priznanimi strokovnjaki sodelujte pri zasnovi lepše ter boljše prihodnosti za vse slovensko zdravstvo.


Z nami so izkušnje in primere dobrih praks na Jesenskem posvetu v zdravstvu delili izjemni predavatelji:

prim. mag. Dorijan Marušič, dr.med., dipl. ing., Od načel kakovosti h kvadraturi kroga

Erik Brecelj, dr. med., Zakaj gre in zakaj ne gre?

Dan Podjed, Premik od kvantitete h kvaliteti, od množice k človeku

prof. dr. Stjepan Orešković, V petih korakih do najboljšega zdravstva na svetu? Ali zakaj povprečje ne more biti pot do kakovosti?

Ivan Eržen, dr. med., prim., spec. za epidemiologijo, spec. za javno zdravje, Izzivi na področju zagotavljanja kakovosti v javnem zdravju

doc. dr. Tatjana Mlakar, ZZZS spodbuja aktivnosti spremljanja kakovosti

prof. dr. Mirta Koželj, dr. med., Skrb za aktivno ohranjanje kakovosti dela v zdravstvu

Mircha Poldrugovac, dr. med., Oblikovanje politik v zdravstvu in pozabljeno načelo kakovosti

Franci Gerbec, Zagotavljanje varnosti pacientov: pogled z zornega kota pacientov

Draga Štromajer, dipl. m. s., Pacienti pričakujejo, izvajalci znamo, ali smo tudi učinkoviti?

Matjaž Trontelj, (Ne)vpliv plačnika na kakovost

Asis. mag. Aleš Pražnikar, dr. med., spec. nevrolog, specialist fizikalne in rehabilit. medicine, Osebni pogled na načela kakovosti v britanskem zdravstvu v primerjavi s slovenskim

Dr. Boris Poberaj, dr. med., Kako do kakovostne zdravstvene storitve – enigma za paciente

prim. asist. Daniel Grabar, dr. med. spec. anest. z rean., Upravljanje in vodenje v zdravstvu s podatki – kje smo in kam gremo

Dragan Kovačić, dr. med., Talesov izrek in zakaj želi Maverick pristati na Brniku

Okrogla miza: Kako naprej?

Moderator: prim. mag. Dorijan Marušič, dr.med., dipl. ing.

Gosti: prof. dr. Bojana Beović, dr. med., doc. dr. Tatjana Mlakar, Štefanija Lukič Zlobec, prof. dr. Mirta Koželj, dr. med.

Zahvaljujemo se sponzorjem in partnerjem, ki so podprli Jesenski posvet v zdravstvu 2022:

Vzajemna

Qubik Caffe

Več o dogodku: https://www.planetgv.si/posvetvzdravstvu/

Galerija slik: https://www.planetgv.si/posvetvzdravstvu/galerija-slik/

Splošni pogoji Politika zasebnosti Naložba v prihodnost

Vse pravice pridržane

Izdelava: