prof. dr. Bojana Beović, dr. med.

infektologinja, vodja svetovalne skupine ministra za obvladovanje covid-19 na Ministrstvu za zdravje, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije

Prof dr. Bojana Beović, dr. med., višja svetnica, je specialistka infektologije na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani in redna profesorica infektologije z epidemiologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Poglobljeno se ukvarja z nadzorovano rabo antibiotikov in drugimi vidiki antibiotičnega zdravljenja ter s cepljenji. Je vodja Nacionalne posvetovalne skupine za cepljenje pri NUJZ in Komisije za smotrno rabo antibiotikov pri Ministrstvu za zdravje. Nedavno je bila izvoljena za predsednico Zdravniške zbornice. Aktivno je sodelovala in vodila več mednarodnih strokovnih in znanstvenih teles. Ja avtorica več kot 350 del, objavljenih v slovenskem in mednarodnem slovstvu.

Obvladovanje epidemije covid-19 v Sloveniji: dobro in slabo

Pandemija covid-19 je presenetila ves svet. Čeprav bi pričakovali nasprotno, je sodobna tehnologija omogočila globalizacijo in hitro širjenje bolezni.
Boj z epidemijo pomeni preprečevanje prenosa virusa, organizacijo zdravstva, organizacijo življenja v državi. V Sloveniji smo se v šoku ob prvem valu odrezali dobro z omejevanjem prenosa virusa, v drugem valu nam je pomagalo dobro organizirano zdravstvo, ki je uspelo obdržati smrtnost okuženih na nemški ravni.
Kaj nas čaka ob pandemski utrujenosti, novih variantah virusa in pomanjkanju cepiva, ni prijetno vprašanje, a človeštvo je preživelo, vsaj nekateri, še večje katastrofe.