Janez Poklukar, dr. med.

Minister za zdravje Republike Slovenije

Janez Poklukar je odraščal v Gorjah v zdravstveni družini, saj je mama delala na urgenci, oče je bil reševalec. Osnovno šolo je obiskoval v domačih Gorjah, gimnazijo pa na Jesenicah. Ob medicini je na ljubljanski medicinski fakulteti študiral še dentalno medicino. S stomatologijo je prišel do konca šestega letnika, vendar po diplomi na medicini 10. marca 2004 manjkajočih izpitov na stomatologiji ni zaključil. V jeseniški bolnišnici se je zaposlil 1. aprila 2004 kot zdravnik pripravnik. Po opravljenem strokovnem izpitu je od novembra 2010 delal kot specialist internist. Področja njegovega dela so bila intenzivna medicina, kardiologija, angiologija ter interna medicina.
V začetku leta 2013 je postal predstojnik internega oddelka, kjer je skrbel za organizacijsko, strokovno in poslovno vodenje oddelka. Vlada ga je imenovala za vršilca dolžnosti direktorja Splošne bolnišnice Jesenice junija 2014, s polnim mandatom direktorja pa je vodenje gorenjske bolnišnice prevzel avgusta 2014, tako je do konca julija 2019 pet let vodil Splošno bolnišnico Jesenice.
Janez Poklukar je oče petih otrok. Njegova soproga Bernarda je diplomirana medicinska sestra. Dejaven je v Tekaško smučarskem klubu Bled, v prostem času se posveča družini, predvsem pohodom, izletom v hribe ter smučanju.

Pozdravni nagovor prvega dne