Prof. dr. Aleksandar Džakula, dr. med.

Profesor, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Univerza v Zagrebu

Prof. dr. Aleksandar Džakula, dr. med., je asistent profesor na Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar, Univerza v Zagrebu in strokovnjak za javno zdravstvo in management v zdravstvu. Specializiran je na področju »Organization and Stewardship of Health Care Services« in ima več kot 15 let izkušenj na področju analitike, raziskav in razvoja na področju zdravstva tako na Hrvaškem kot tudi mednarodno. Je tudi koordinator pri PUB HUB programu (Zagreb, Dubrovnik, Motovun).

Mednarodne izkušnje si je pridobival pri projektih WHO, Svetovne banke, tudi EU programih in projektih … Je avtor številnih strokovnih prispevkov v različnih publikacijah s področja zdravstva.

Zdravstvene reforme – enostavne rešitve za kompleksne probleme?

Informacije o potrebnih spremembah v zdravstvenem sistemu so pogosto predstavljene v različnih paketih, prilagojenih različnim deležnikom. Poleg tega so ti informacijski paketi prikazani kot poenostavljene slike, stanja in načrti, da so lahko razumljivi. Vendar pa ta poenostavitev morda ne vodi do boljših rezultatov. V tem predavanju bo Aleksandar Džakula na primeru oskrbe zapletenih bolnikov pokazal, kako lahko preveč poenostavljene rešitve dejansko ustvarijo nove in resnejše težave.