Edini vir resnice

Kdaj?Kje?
10. – 11. marec 2022GH Bernardin, Portorož + spletni dostop

Portoroška listina o kakovosti in varnosti v zdravstvu

Zdravstveni razvojni forum 2022, Portorož, Slovenija, 10. in 11. marec 2022

10. in 11. marca se bodo na Zdravstvenem razvojnem forumu 2022 sestali znanstveniki, izvajalci zdravstvene dejavnosti z vseh nivojev ter strokovnjaki za sistem zdravstvenega varstva. Razpravljali so o izzivih na področju varnosti pacientov in kakovosti v zdravstvu, v luči odziva zdravstvenih sistemov na največjo zdravstveno krizo v zadnjih 100 letih. Kakovost in varnost v zdravstvu presegata državne meje, zato je bila konferenca tudi mednarodno obarvana, gostila je govorce in udeležence iz treh držav Evropske unije in iz ZDA. Ob zaključku dvodnevnih razprav je programski odbor, na podlagi ekspertnih prispevkov znanstvenikov in strokovnjakov na letošnjem forumu, zapisal priporočila, ki jih najdete na spodnji povezavi:

Več kot 16 ur strokovnih vsebin

Preko 20 govorcev

Več kot 100 udeležencev

Dva dneva mreženja in druženja

NADZOR, AVTONOMIJA, ODGOVORNOST – POT DO REŠITEV?


V zadnjih desetih letih smo izpustili številne priložnosti za izboljšanje našega zdravstvenega sistema. Ob relativno počasnem odzivu politike na aktualno zdravstveno problematiko in naraščajočih potrebah starajočega se prebivalstva se poraja vprašanje, kako naprej. Predvsem nas zanima, kako organizirati zdravstveno dejavnost, da bomo iz obstoječih kadrovskih potencialov in opreme ustvarili največ in najkakovostnejše storitve za naše državljane. Poskušamo z normativi, standardizacijami in neskončnim izračunavanjem efektivnih in neefektivnih minut ter sekund zdravstvenega osebja, vendar brez želenih rezultatov. Poskusili smo celo z neomejenim plačevanjem skoraj vsega, a prav tako brez pravih rezultatov.


Zdi se, da se, razmišljajoč o rešitvah, vedno znova znajdemo na križišču. Na eni strani je pot, ki temelji na izginjajočem zaupanju, vse večjem nadzoru in ugašanju samoiniciative, kar nekatere spominja na drsenje nazaj v državno zdravstvo. Druga, manj uhojena pot, vodi k samostojnosti javnih zavodov in njihovih uprav, proti zmanjševanju neposredne odvisnosti od ministrstva in plačnika ter k sproščanju zavor za dodatne oblike dela, kar pa druge spominja na zasebno zdravstvo z vsemi njegovimi slabostmi. Katero pot bomo ubrali? Tisto varno ali tisto manj uhojeno, kot jo je opisal Robert Frost v svoji pesmi “The Road Not Taken“, kjer pravi:”I took the one less traveled by, And that has made all the difference.”


Poziv, da se odpravimo z uhojene poti in utremo novo, postaja vse glasnejši, in ukrepanje je nujno. Naša moč za oblikovanje sprememb ne izvira iz odločitev v materialnem svetu, ampak iz sposobnosti uma, da preteklost oblikuje v določeno zgodbo. Imamo srce, pogum in um, zato smo kot snovalci programa izbrali nov pristop, da skupaj z vašo interaktivno vlogo izberemo neuhojeno pot v poznojesenskem gozdu, kjer so mnoge poti že prekrite s temno porjavelimi listi.


Je končno prišel čas za zdravstveno pomlad?


Izgubljeni čas lahko nadoknadimo samo s hitrejšim ravnanjem in odločanjem. Izhodišče za odločitve mora biti solidarnost, pravičnost ter ljubezen in sočutje do sočloveka, ob jasnem zavedanju soodgovornosti vsakega posameznika za zdravstveni sistem. Pred nami je izziv, kako vzpostaviti sistem, ki bo bolj prilagodljiv, bolj odziven in bolj osredotočen na potrebe pacientov, ne da bi pri tem žrtvovali našo predanost kakovosti in enakosti dostopa do zdravstvenih storitev.


Pridružite se na tradicionalnem Zdravstveno razvojnem forumu 2024, kjer se zbere več kot 150 udeležencev. Letos bo forum 7. in 8. marca 2024 v Grand Hotelu Bernardin, Portorož.

Častni pokrovitelj dogodka

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor

Zakaj na Zdravstveni razvojni forum?

Izjemna mednarodna zasedba govorcev

Vidni predstavniki zdravstvene politike, vodstva zdravstvenih ustanov, fakultet, zdravniki, glavne  medicinske sestre, predstavniki zdravniških združenj, združenj bolnikov, farmacije in informacijske tehnologije v zdravstvu bodo delili svoje znanje, izkušnje, rešitve, predloge ter dobre prakse.

Inovativni pristop in širši pogled

Na forumu se z inovativnim in dinamičnim pristopom soočamo z aktualnimi izzivi slovenskega zdravstvenega sistema. Naš cilj je odkrivanje naprednih rešitev, ki bodo poganjale njegov razvoj. Zavezani smo širšemu pogledu in skupnemu ustvarjanju konsenza za spremembe, z namenom oblikovanja boljšega zdravstvenega sistema za vse.

Zdravstveni razvojni forum - Prebojne vsebine
Zdravstveni razvojni forum - Odlična družba

Odlična in popolna družba

Forum predstavlja stičišče vseh ključnih deležnikov v svetu zdravstvenega varstva, kjer se zberejo vplivni predstavniki kakovosti v zdravstvu, vodilni direktorji in strokovnjaki iz zdravstvenih ustanov, vodje kakovosti, medicinske sestre ter drugi zdravstveni delavci. Forum bogatijo tudi predstavniki zdravstvenih zavarovalnic in ministrstva za zdravje. Pridružujejo se nam predstavniki bolnikov, strokovnjaki za digitalizacijo zdravstva, kot tudi vodilne osebnosti iz farmacije in zdravstvenih tehnologij. Ta širok spekter udeležencev ustvarja popolno okolje za oblikovanje celostne perspektive in skupno iskanje najboljših rešitev, ki bodo krojile prihodnost slovenskega zdravstvenega sistema.

Zabeležite si datum in se udeležite Zdravstvenega razvojnega foruma!

Udeležite se osrednjega letnega dogodka vseh deležnikov v sistemu zdravstvenega varstva!

Prof. dr. Aleksandar Džakula, dr. med.

Profesor, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Univerza v Zagrebu

Sandra Gallina

Director-General, Directorate-General for Health and Food Safety, Evropska komisija

Doc. dr. Tatjana Mlakar

Generalna direktorica ZZZS

Prof. dr. Radko Komadina, dr. med.

Predsednik Slovenskega zdravniškega društva

Prof. dr. Igor Gregorič, dr. med.

Kardiovaskularni in torakalni kirurg, Medartis

Silvio Brusaferro, dr. med.

Presidente of  Istituto Superiore Di Sanita

dr. Erik Brecelj, dr. med.

Vodja Strateškega sveta za zdravstvo

Klemen Mojškerc, dr. med., spec. int. med.

Predstojnik Oddelka za interno medicino, Splošna bolnišnica Slovenj Gradec

Mag. Egon Stopar

Direktor, Zdravstveni dom Ajdovščina

Dr. Dragan Kovačić, dr. med.

predstojnik Kardiološkega oddelka, Splošna bolnišnica Celje

Saša Radić

Delovna terapevtka, Interreg EUproject/Mesto Zagreb

Mag. Robert Cugelj

mag. Robert Cugelj, direktor družbe Diagnostični center Bled

Prof. dr. Stjepan Orešković

Medicinska fakulteta v Zagrebu, Center za raziskovanje najboljših zdravstvenih praks, Kolaborativni center Svetovne zdravstvene organizacije za HIV, Hrvaška

Dr. Tanja Španić, dr. vet. med.

Zagovornica bolnikov in predsednica Združenja Europa Donna Slovenija in predsednica Evropske zveze Europa Donna

Dr. Dorja Vočanec, dr. med.

Specializantka javnega zdravstva, Medincinska fakulteta, Univerza v Zagrebu

Prof. dr. Bojana Beović, dr. med.

vodja posvetovalne skupine za cepljenje na NIJZ, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije

Monika Ažman, dipl. m. s.

Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije

Mag. Alenka Obrul

Direktorica ZD Celje

Prof. dr. Jan Hazelzet, dr. med.

Samostojni svetovalec, Hazelzetdotcom

prim. asist. Daniel Grabar, dr. med. spec. anest. z rean.

direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota

Doc. dr. Milena Kramar Zupan

doc. dr. Milena Kramar Zupan, direktorica, Splošna bolnišnica Novo mesto in predavateljica na Fakulteti za zdravstvene vede univerze v Novem mestu

Maja Vajagić, dr. med., MPH, MHA

Strokovnjakinja za javno zdravstvo

Štefanija Lukič Zlobec

Predsednica Zveze organizacij pacientov Slovenije

Tomaž Gornik

Direktor in ustanovitelj, Better

Luigi Bertinato

Doktor interne medicine

Gorazd Perenič

Glavni pravnik Skupinske prakse zasebnih ordinacij

Glavni govorci

Z vami bodo vrhunski strokovnjaki

Zdravstveni razvojni forum - Nastanitev

Zdravstveni razvojni forum bo potekal v očarljivem okolju Grand Hotela Bernardin. Kongresni center hotela ponuja sodobno tehnologijo in prostornost ter zagotavlja sproščeno vzdušje.

GRAND HOTEL BERNARDIN
OBALA 2, 6320 PORTOROŽ

PARTNER DOGODKA

 

SPONZORJI

 

PODPORNIK

 

URADNA KAVA