7. marec 2019

DNIURMINUTSEKUND

Kristalna palača,

Ljubljana

Zlati kamen 2019

Zlati kamen je raziskovalni projekt in izbor najbolj prodornih občin v določenem obdobju. Je tudi celovit sistem za spodbujanje in spremljanje razvoja na ravni lokalne samouprave. Zlati kamen meri na tisto, čemur so lokalne skupnosti namenjene: zagotavljanju pogojev za dobro življenje.

Projekt je celostno predstavljen na spletni strani www.zlatikamen.si.


Kaj je razlika med nagrado, priznanji, zlatim in področnim certifikatom?
1. Dvanajst finalistk občin vsako leto prejme priznanje za razvojni prodor merjen skozi zadnja leta.

2. Samo ena občina je nacionalna zmagovalka in se ne more ponoviti prihodnje leto. Opomba: izbor poteka avtomatično med vsemi občinami, ni plačljiv in ni možno vplivati na uvrstitev.

3. VSE občine, ki so v zadnjem letu merjenja dosegle skupni indeks v zgornji tretjini ocen, so upravičene do zlatega certifikata (plačljivo).

4. VSE občine, ki izkazuje nadpovprečne vrednosti na določenih področjih, ki jih meri raziskava, so upravičene do področnih certifikatov (plačljivo).

5. Vsaka občina si lahko pridobi celostno analizo raziskave, ki jo tudi primerjalno umesti med ostale občine (plačljivo).


Dodatne informacije in naročila

Nina Centa
T:
01/309 44 44
E: nina.centa@planetgv.si; izobrazevanje@planetgv.si


Dosedanje zmagovalne občine

Nacionalna zmagovalka

201820172016 2015 2014 2013 2012
KočevjePodčetrtekLjubljana Šentrupert 1. Škofja Loka 1. Postojna 1. Idrija
Regionalne zmagovalke

2. Ajdovščina 2. Tolmin 2. Šentrupert
AjdovščinaCerknoNova Gorica Šempeter-Vrtojba 3. Odranci 3. Lendava 3. Šempeter-Vrtojba
Radlje ob DraviKamnikVelenje Slovenske Konjice
RušeLendavaPtuj Ljutomer
(Kočevje)(Podčetrtek)(Ljubljana) (Šentrupert)


Kaj torej sistem Zlati kamen vključuje?

  1. ISSO – Informacijski sistem slovenskih občin, ki je primerljiv s svetovnimi ISSO sistemi vključuje bazo podatkov z vsemi ključnimi razvojnimi kazalniki za slovenske občine
  2. Medijski splet Zlati kamen namenjen prenosu dobrih praks in glavnih informacij, pomembnih za razvoj na lokalni ravni. Najdeta ga na spletni strani www.zlatikamen.si.
  3. Nagrada Zlati kamen, ki jo enkrat letno podelimo razvojno najbolj prodornim občinam na konferenci Zlati kamen.
  4. Zlati certifikat; certifikat lahko pridobijo občine, ki sodijo po skupni vrednosti sestavljenega indeksa v zgornjo tretjino med vsemi občinami v Sloveniji za merjeno leto. S tem se uradno potrjuje, da ponujajo prebivalcem kakovostno raven življenja, torej jih odlikuje solidna in uravnotežena stopnja doseženega razvoja.
  5. Področni certifikat; certifikat lahko pridobijo občine, ki na določenem področju sodijo po skupni vrednosti sestavljenega indeksa v zgornjo tretjino med vsemi občinami v Sloveniji za merjeno leto
  6. Svetovalni center; na podlagi sistematičnih letnih ISSO meritev se razvije orodje, s katerim občine lahko strateško načrtujejo in merijo svoj razvoj z vrsto analitičnih orodij.


S klikom na fotografijo si lahko prenesete predstavitev projekta v pdf obliki


REVIJA ZLATI KAMEN

2018