14. marec 2017


LJUBLJANA, Slovenija

Festivalna dvorana

Želim, da bi bili v občinah še naprej pogumni in dejavni ter se povezovali med seboj, da naredimo kaj drug za drugega. Le tako bomo lahko razvili razvojno orientirano družbo, v kateri se bo vsak dobro počutil.
dr. Miro Cerar predsednik vlade RS
Srečanja in dogodki, kot so Dnevi občin, imajo izjemen potencial, so »valilnica« idej in hkrati odlična priložnost za medsebojno spoznavanje, predvsem za izmenjavo raznovrstnih izkušenj in najrazličnejših dobrih praks.
dr. Milan Brglez predsednik državnega zbora RS


AKTUALNO, 14.3.2017
Sporočilo za medije Zlati kamen

Več o tem


Vse o Zlatem kamnu in zmagovalnih občinah v posebni izdaji

Osrednji dogodek občin Slovenije


Vsakoletno tradicionalno srečanje občin Slovenije, konferenca Zlati kamen, je prerasla v enega največjih in najpomembnejših dogodkov na tem področju v Sloveniji. Vsako leto se dogodka udeleži približno 150 udeležencev iz slovenskih občinskih predstavnikov in predstavnikov ostalih zainteresiranih javnosti iz privatnega in javnega sektorja.
Priznanje v okviru izbora Zlati kamen podeljujejo najvišji predstavniki vlade, strokovnega sveta Zlatega kamna in zmagovalnih občin.

Z veseljem napovedujemo, da bosta letošnjo nagrado predala minister za javno upravo, g. Boris Koprivnikar in podžupanja mesta Ljubljane, zmagovalke 2016, ga. Jelka Žekar.


Dogodek je namenjen vsem, ki vodijo in upravljajo občine in delujejo v javni upravi, javnih podjetjih, zasebnih podjetjih, ki sodelujejo in spremljajo razvoj občin.

Rdeča nit letošnjega izbora razvojno najbolj prodornih občin Slovenije je turizem. Tako bo tudi na konferenci več poudarka na razvoju destinacij, trendih turizma, s tem povezanih vidikih kot so finančne spodbude, razumevanje prostora in infrastrukture, uporaba podatkov in dobri primeri.

Je edini tako velik dogodek, ki je hkrati tudi vrhunec večmesečnega raziskovalnega dela o razvojnem napredku Slovenskih občin v sklopu raziskovalnega projekta in izbora Zlati kamen. Na dogodku vsako leto razglasimo razvojno najbolj prodorne občine Slovenije, razpravljamo o aktualnih temah, ki se vežejo na izbor, predstavljamo dobre prakse in organiziramo bazar lokalnih dobrot iz vseh regij Slovenije.


Kako poteka konferenca?


Vsakoletno srečanje, ki je preraslo v pravo druženje, poteka v več delih:

 1. konferenčni del z dobrimi praksami, predavanji in razpravami
 2. bazar lokalnih dobrot, ki poteka ves čas konferenco vzporedno
 3. slavnostna razglasitev razvojno najbolj prodornih občin


Bazar lokalnih dobrot


V sklopu tradicionalnega srečanja županov in občin Slovenije, konference Zlati kamen, organiziramo bazar lokalnih dobrot. Tudi na ta način želimo izpostaviti lokalno izvirnost in unikatnost posameznih regij, mest, občin in naselij. Regije, občine, turistični centri in drugi akterji se predstavljajo z lokalnimi ponosi, pa naj gre za domača peciva, tradicionalne jedi, vino, pivo, domači prehranski dodatki idr.

Kdo bo z nami na bazarju letos?

 • Grosuplje in Društvo podeželskih žena Sončnica z domačim pecivom
 • Prebold in Peter Kočevar; 100 % vegansko-presni napitek BOOST YOUR ENERGY (by VEGA) in 100 % vegansko-presni fižolov namaz na ajdovem kruhu
 • Žalec in ZKŠT Žalec in Društvo podeželskih žena Občine Žalec: ocvirkova potica, rogljički, domači keksi, kruh, domača salama, sir in pivo
 • Šmarje pri Jelšah, kmetija Vizjak in Društvo ljubiteljev Čilija; čili omake, brezglutenski kruhki z različnimi namazi in Čili vino
 • Okusi Ljubljane z jabolčnim štrudljem, medeno vino (Čebelarstvo Jere), žganje dišečka in skutni namaz Turistične Kmetije Pri Lazarju, domača jabolka, Kmetija Snopičar, med Čebelarstva Slanc
 • Okusi Kamnika
 • Laško: Laško Čebelarstvo, medeni izdelki in lectarstvo Šolar
 • Kočevje in Zavod Kočevsko; ekološki siri-čili, zeleni poper in naravni, divjačinske salame, medenjaki in medeno žganje ter suho sadje ter hruškovec, 100% jabolčni sok iz avtohtonih sort jabolk
 • Ljutomer
 • Lendava z znamenitim prekmurskim bogračem
 • Vina Belica

Vabljeni tudi k ogledu utrinkov s konference 2015 in 2016.


Dobrodošli na največjem dogodku za spodbudo razvoja lokalne samouprave.

Dobrodošli na največjem dogodku za spodbudo razvoja lokalne samouprave.

Ekskluzivno letos - Bela knjiga Turizem

Na enem mestu smo zbrali vse ključne podatke o turizmu v občinah. Ker pa osnovni podatki sami kot taki ne povedo dovolj, smo jih dopolnili s smiselno izbranimi kazalniki – torej takšnih, ki omogočajo kakovostno postavljanje in spremljanje ciljev. Ti kazalniki nudijo pogled na turizem po slovenskih občinah, kakršnega odslej niste mogli dobiti nikjer.

Skupaj objavljamo 10 ključnih kazalnikov ter tri sestavljene indekse o turizmu v občinah. V Beli knjigi so podatki urejeni v obliki lestvic - tabel. Poleg osnovnih kazalnikov in indeksov (po teh so občine razvrščene) je v tabelah objavljenih še sedem dodatnih kazalnikov, ki še dodatno osvetljujejo in pojasnjujejo glavne podatke.


Objavljeni kazalniki prinašajo vrsto vpogledov v razvoj turizma po občinah - večina kazalnikov omogoča poglede, kakršnih doslej ni bilo mogoče najti nikjer. Ti kazalniki med drugim:

- razkrivajo gibanja na področju razvoja turizma po občinah,

- spremljajo razvoj turističnih zmogljivosti po občinah,

- merijo učinkovitost zmogljivosti in naložb v turizem po občinah,

- povezujejo različna področja kot sta denimo povečanje zmogljivosti in rast števila turistov,

- dodajajo sestavljene indekse, ki uravnotežijo enostranskosti posameznih kazalnikov,

- in - ne nazadnje - odkrivajo skrite turistične potencialne uspešnice.

Kot osnovo za pripravo kazalnikov smo vzeli podatke Statističnega urada Republike Slovenije. Toda ti podatki so za nas zgolj surovina, ki jo nadgradimo z metodologijo, razvito s pomočjo domačih in svetovnih spoznanj stroke.

Bela knjiga Turizem v občinah bo izšla ob letošnjem osrednjem dogodku Zlati kamen 2017 14. marca. Lahko jo naročite v prednaročilu po znižani ceni.

Cena v prednaročilu: 100,00 EUR

Redna cena: 150,00 EUR


O projektu, nagradi in certifikatih Zlati kamen

Zlati kamen je raziskovalni projekt in izbor najbolj prodornih občin v določenem obdobju. Je tudi celovit sistem za spodbujanje in spremljanje razvoja na ravni lokalne samouprave. Zlati kamen meri na tisto, čemur so lokalne skupnosti namenjene: zagotavljanju pogojev za dobro življenje.

Projekt je celostno predstavljen na njegovi spletni strani www.zlatikamen.si.


Kaj je razlika med nagrado, priznanji, zlatim in področnim certifikatom?

1. Dvanajst finalistk občin vsako leto prejme priznanje za razvojni prodor merjen skozi zadnja leta.

2. Samo ena občina je nacionalna zmagovalka in se ne more ponoviti prihodnje leto. Opomba: izbor poteka avtomatično med vsemi občinami, ni plačljiv in ni možno vplivati na uvrstitev.

3. VSE občine, ki so v zadnjem letu merjenja dosegle skupni indeks v zgornji tretjini ocen, so upravičene do zlatega certifikata (plačljivo).

4. VSE občine, ki izkazuje nadpovprečne vrednosti na določenih področjih, ki jih meri raziskava, so upravičene do področnih certifikatov (plačljivo).

5. Vsaka občina si lahko pridobi celostno analizo raziskave, ki jo tudi primerjalno umesti med ostale občine (plačljivo).


Dodatne informacije in naročila:

izobrazevanje@planetgv.si

01-309 44 44Dosedanje zmagovalne občine


Nacionalna zmagovalka
2016 2015 2014 2013 2012
Ljubljana Šentrupert 1. Škofja Loka 1. Postojna 1. Idrija
Regionalne zmagovalke 2. Ajdovščina 2. Tolmin 2. Šentrupert
Nova Gorica Šempeter-Vrtojba 3. Odranci 3. Lendava 3. Šempeter-Vrtojba
Velenje Slovenske Konjice
Ptuj Ljutomer
(Ljubljana) (Šentrupert)


Kaj torej sistem Zlati kamen vključuje?

 1. ISSO – Informacijski sistem slovenskih občin, ki je primerljiv s svetovnimi ISSO sistemi vključuje bazo podatkov z vsemi ključnimi razvojnimi kazalniki za slovenske občine
 2. Medijski splet Zlati kamen namenjen prenosu dobrih praks in glavnih informacij, pomembnih za razvoj na lokalni ravni. Najdeta ga na spletni strani www.zlatikamen.si.
 3. Nagrada Zlati kamen, ki jo enkrat letno podelimo razvojno najbolj prodornim občinam na konferenci Zlati kamen.
 4. Zlati certifikat; certifikat lahko pridobijo občine, ki sodijo po skupni vrednosti sestavljenega indeksa v zgornjo tretjino med vsemi občinami v Sloveniji za merjeno leto. S tem se uradno potrjuje, da ponujajo prebivalcem kakovostno raven življenja, torej jih odlikuje solidna in uravnotežena stopnja doseženega razvoja.
 5. Področni certifikat; certifikat lahko pridobijo občine, ki na določenem področju sodijo po skupni vrednosti sestavljenega indeksa v zgornjo tretjino med vsemi občinami v Sloveniji za merjeno leto
 6. Svetovalni center; na podlagi sistematičnih letnih ISSO meritev se razvije orodje, s katerim občine lahko strateško načrtujejo in merijo svoj razvoj z vrsto analitičnih orodij.


S klikom na fotografijo si lahko prenesete predstavitev projekta v pdf

Revija Zlati kamen


Vsakoletno tradicionalno srečanje občin Slovenije, konferenca Zlati kamen, je prerasla v enega največjih in najpomembnejših dogodkov na tem področju v Sloveniji. Vsako leto se dogodka udeleži približno 200 udeležencev iz slovenskih občinskih predstavnikov in predstavnikov ostalih zainteresiranih javnosti iz privatnega in javnega sektorja.

Dogodek je namenjen vsem, ki vodijo in upravljajo občine in delujejo v javni upravi, javnih podjetjih, zasebnih podjetjih, ki sodelujejo in spremljajo razvoj občin.

Je edini tako velik dogodek, ki je hkrati tudi vrhunec večmesečnega raziskovalnega dela o razvojnem napredku Slovenskih občin v sklopu raziskovalnega projekta in izbora Zlati kamen. Na dogodku vsako leto razglasimo razvojno najbolj prodorne občine Slovenije, razpravljamo o aktualnih temah, ki se vežejo na izbor, predstavljamo dobre prakse in organiziramo bazar lokalnih dobrot iz vseh regij Slovenije.2016

2015

2014

2013

2012

Predavatelji

 
dr. Andrej Pompe

Brand Business School

Andreja bogatijo skoraj tridesetletne izkušnje v trženju turizma. Kot projektni in kreativni vodja ter soustvarjalec je deloval pri projektih, kot so: Lipov list, I FEEL SLOVENIA, Znamka Bled, povezovanje ponudbe in kreiranje produktov za turizem Kamnik … Je zelo priljubljen predavatelj v podjetjih, na fakulteti in kongresih ter neumoren motivator, coach, moderator, svetovalec in pisec člankov ter knjig. V prostem času ustvarja glasbo in kolesari vsepovsod.

Andreja bogatijo skoraj tridesetletne izkušnje v trženju turizma. Kot projektni in kreativni vodja ter soustvarjalec je deloval pri projektih, kot so: Lipov list, I FEEL SLOVENIA, Znamka Bled, povezovanje ponudbe in kreiranje produktov za turizem Kamnik … Je zelo priljubljen predavatelj v podjetjih, na fakulteti in kongresih ter neumoren motivator, coach, moderator, svetovalec in pisec člankov ter knjig. V prostem času ustvarja glasbo in kolesari vsepovsod.

 
Mateja Gruden

Brand Business School

Dvajsetletne izkušnje v turističnem novinarstvu. Avtorica na desetine reportaž, intervjujev, komentarjev in drugih člankov s področja slovenskega in mednarodnega turizma za časnika Delo in Nedelo. Nosilka akcije Nedelova sončnica – Inovativnost v turizmu (2012). Predavateljica pri predmetu Turizem pustolovščin in doživetij na Visoki šoli za trajnostni turizem v Ljubljani. Urednica in pišoča v reviji Turistične zveze Slovenije Lipov list. V prostem času se nenehno potepa po Sloveniji in tujini.

Dvajsetletne izkušnje v turističnem novinarstvu. Avtorica na desetine reportaž, intervjujev, komentarjev in drugih člankov s področja slovenskega in mednarodnega turizma za časnika Delo in Nedelo. Nosilka akcije Nedelova sončnica – Inovativnost v turizmu (2012). Predavateljica pri predmetu Turizem pustolovščin in doživetij na Visoki šoli za trajnostni turizem v Ljubljani. Urednica in pišoča v reviji Turistične zveze Slovenije Lipov list. V prostem času se nenehno potepa po Sloveniji in tujini.

 
Andrej Breznik

vodja razvoja in kakovosti tržnih storitev, AJPES

AndrejBreznik je marketinški strateg in svetovalec, zaposlen kot vodja razvoja inkakovosti tržnih storitev v AJPES. Preden se je pridružil agenciji, je delal vGorenju, Telekomu Slovenije in TSmedii, kot vodja razvoja poslovanja, strateškegaupravljanja prodaje in poslovne analitike. Ima več kot desetletne izkušnje spodročja prodaje, marketinga in razvoja.

Andrej Breznik je marketinški strateg in svetovalec, zaposlen kot vodja razvoja in kakovosti tržnih storitev v AJPES. Preden se je pridružil agenciji, je delal v Gorenju, Telekomu Slovenije in TSmedii, kot vodja razvoja poslovanja, strateškega upravljanja prodaje in poslovne analitike. Ima več kot desetletne izkušnje s področja prodaje, marketinga in razvoja. V ekipi, ki skrbi za najbolj točne in ažurne finančne podatke ter bonitetne ocene na slovenskem trgu, razvija celovito upravljanje s strankami, uporabno vrednost informacij ter digitalno preobrazbo AJPES. V prostem času smuča, teče in kolesari po Sloveniji ter odkriva njene skrite bisere, najraje s svojima hčerkama.

 
Denis Ivoševič

Direktor, Turistično združenje Istra

Denis Ivosevic is a specialist in gastronomy, product development and in strategic partnerships. In 2000 he became a regional Minister for Tourism coordinating pojects like Master planning and marketing planning. In 2010 he moved to the reginal Tourist Board as a managing director (present position) where his main tasks are creating awareness and reputation of Istria as a competitive and succesfull tourist destination. Managing reputation of istria is for him ultimative goal performing it through various innovative projects in e-marketing, coobranding and strategic partnerships.

Denis Ivosevic is a specialist in gastronomy, product development and in strategic partnerships. Born in Istria/Croatia for many years he lived between Croatia, Slovenia and Italy. Degree in Tourism business (Croatia) and degree in Literature and philosophie (Italy) lead him to discover new possibilities in combining those two disciplines.

He has been employed with the Regional Department for Tourism and Trade of the Istrian County since 1995.On this position he has been entrusted with creative work related to product development; drawing up and design of new tourism development projects: Istrian Wine Roads; Istrian Olive Oil Roads,

Gourmet Guides, both national and international, Truffle events, Bike&Trekking routes as well as biking competitions.

In 2000 he became a regional Minister for Tourism coordinating pojects like Master planning and marketing planning. In 2010 he moved to the reginal Tourist Board as a managing director (present position) where his main tasks are creating awareness and reputation of Istria as a competitive and succesfull tourist destination. Managing reputation of istria is for him ultimative goal performing it through various innovative projects in e-marketing, coobranding and strategic partnerships.

 
mag. Roman Rener

svetovalec direktorja in vodja marketinga, Geodetski inštitut Slovenije

mag.Roman Rener je zaposlen na Geodetskeminštitutu Slovenije kot svetovalec direktorja in vodja marketinga. Ukvarja se sprijavo ter vodenjem evropskih in drugih zahtevnejših projektov. Bil in je član različnih svetovnih združenjkot npr., FIG - International Federation of Surveyors (odgovorni član Slovenijeza nepremičninske evidence), ICA - International CartographicAssociation (Maps and Graphics for Visually-Impaired People), FIABCI Slovenija - Svetovno združenjenepremičninske stroke, idr. Na področjutaktilne grafike je za svoje delo prejel več mednarodnih in državnih nagrad insicer: ICA-Award for Excelence in Cartography, Nagrado za inovacijo-Vlada RS,Urad za invalide, idr.

mag. Roman Rener je zaposlen na Geodetskem inštitutu Slovenije kot svetovalec direktorja in vodja marketinga. Ukvarja se s prijavo ter vodenjem evropskih in drugih zahtevnejših projektov. Magisterij je dokončal leta 1992 na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani, izpopolnjeval pa se je v Londonu. Več kot trinajst let je bil direktor nacionalnega Geodetskega inštituta Slovenije. V tem času je izvedel zahtevno preoblikovanje javnega zavoda v nacionalni inštitut. Bil je član različnih svetovnih združenj kot npr., FIG - International Federation of Surveyors (odgovorni član Slovenije za nepremičninske evidence), ICA - International Cartographic Association (Maps and Graphics for Visually-Impaired People), FIABCI Slovenija - Svetovno združenje nepremičninske stroke, idr.

Na področju taktilne grafike je za svoje delo prejel več mednarodnih in državnih nagrad in sicer: ICA-Award for Excelence in Cartography, Nagrado za inovacijo-Vlada RS, Urad za invalide, idr.

 
Janko Kos

Janko Kos, župan občine Žalec

Janko Kos je službeno pot pričel v podjetju Hmezad, Kmetijstvo Žalec, nato je bil več kot dvajset let zaposlen na različnih vodstvenih in vodilnih mestih Zavarovalnice Triglav, d.d. Pristojnosti župan občine Žalec opravlja od leta 2010. Sodeluje tudi v raznih odborih in komisijah v občini in republiki, med drugim je predstavnik Upravnega odbora za razpolaganje s sredstvi požarnega sklada Občine Žalec, že več kot dvajset let pa tudi pooblaščena oseba za sklepanje zakonskih zvez. Je tudi član upravnih odborov in nadzornih svetov. Za svoje delo na številnih področjih je prejel več uglednih odlikovanj in priznanj.

Janko Kos je službeno pot pričel v podjetju Hmezad, Kmetijstvo Žalec, nato je bil več kot dvajset let zaposlen na različnih vodstvenih in vodilnih mestih Zavarovalnice Triglav, d.d. Pristojnosti župan občine Žalec opravlja od leta 2010. Sodeluje tudi v raznih odborih in komisijah v občini in republiki, med drugim je predstavnik Upravnega odbora za razpolaganje s sredstvi požarnega sklada Občine Žalec, že več kot dvajset let pa tudi pooblaščena oseba za sklepanje zakonskih zvez. Je tudi član upravnih odborov in nadzornih svetov. Za svoje delo na številnih področjih je prejel več uglednih odlikovanj in priznanj.

 
mag. Anton Balažek

župan občine Lendava

mag. Anton Balažek opravlja že četrti mandat po izvolitvi v drugem krogu. Pred tem je opravljal funkcijo direktorja v Regionalni razvojni agenciji Mura v Murski Soboti (1996-1999) in delo svetovalca na Gospodarski zbornici Slovenije (1999-2002).

Poklicno področje

1978

Maturiral na Srednji tehnični šoli v Lendavi in kot strojni tehnik delal v tovarni kovinske opreme Primat Maribor na delovnem mestu projektant skladiščne opreme.

1982 – 1991Po pridobitvi univerzitetne izobrazbe delal v podjetju Primat Maribor na delovnem mestu vodja finančno analitske službe in vodja marketinga.
1991 – 1994Zaposlen v gradbenem podjetju SGP Gradbenik Lendava in štiri leta opravljal funkcijo vodje prodaje inžiniringa.
1994 – 2002Leta 1994 se zaposlil na Centru za razvoj podjetništva Lendava kot direktor te razvojne institucije in leta 1995 vpisal magistrski študij na Ekonomski fakulteti v Ljubljani ter leta 1998 pridobil znanstveni naziv magister ekonomskih znanosti. Do leta 2002 opravljal funkcijo direktorja v Regionalni razvojni agenciji Mura v Murski Soboti (1996-1999) in opravljal delo svetovalca na Gospodarski zbornici Slovenije (1999-2002).

Politična angažiranost

2002

Na lokalnih volitvah v drugem krogu izvoljen za župana Občine Lendava. Kandidiral na listi Liberalne demokracije Slovenije.

2003 - 2006

Opravljal profesionalno funkcijo župana v svojem prvem mandatu. V tem času je bilo zaključenih nekaj uspešnih projektov, med katerimi so: dokončanje kulturnega doma, izgradnja avtocestne povezave z notranjostjo Slovenije, izgradnja nove srednje šole in večjega dela kanalizacijskega sistema.

2006 - 2010

V tem obdobju so mi občani z več kot 90-odstotno večino zaupali drugi mandat županske funkcije. Kandidiral sem kot neodvisni kandidat z veliko podporo različnih političnih strank, ki sem jih povezal na podlagi prioritetnih projektov, tako, da smo dosegli visoko stopnjo enotnosti. V tem obdobju smo nadaljevali z razmeroma veliko investicijsko dejavnostjo na vseh področjih, še posebej na področju družbenih dejavnosti in komunalne infrastrukture.

2010 - 2014

Opravljal tretji mandat profesionalne funkcije župana. Tudi tokrat nastopil kot neodvisni in strankarsko neopredeljeni kandidat ter dobil visoko podporo volivcev. V tretjem mandatu smo nadaljevali investicijsko dejavnost na različnih področjih, potrebno skrb pa posvečali čezmejnemu povezovanju, spodbujanju gospodarskega razvoja in stabilnosti občinskih javnih financ.

2014 -Opravlja četrti mandat po izvolitvi v drugem krogu.

Moderatorji

 
Janja Novoselc

moderatorka panelnega dela konference

Foto: Uroš Rojc, KonektOn Solutions

Janja Novoselc, K@SPR, komunikacijsko svetovanje in stiki z javnostmi, vas bo popeljala skozi prvi del konference, ki je namenjen predstavitvi dobrih praks, predavanjem in točkam preboja med 9. in 12.20 uro.


Foto: Uroš Rojc, KonektOn Solutions

Janja Novoselc, K@SPR, komunikacijsko svetovanje in stiki z javnostmi, vas bo popeljala skozi prvi del konference, ki je namenjen predstavitvi dobrih praks, predavanjem in točkam preboja med 9. in 12.20 uro.

 
Vesna Malnar Memedović

moderatorka osrednje razprave

Vesna Malnar Memedović, direktorica Javnega zavoda za turizem in kulturo Kočevje, bo vodila osrednjo razpravo o izzivih in priložnostih turizma Slovenije.

Vesna Malnar Memedović, direktorica Javnega zavoda za turizem in kulturo Kočevje, bo vodila osrednjo razpravo o izzivih in priložnostih turizma Slovenije.

 
Saša Mrak

moderatorka razglasitve razvojno najbolj prodornih občin Slovenije

Saša Mrak, vodja dogodka Zlati kamen - projekta družbe Planet GV, direktorica IZOR - Inštituta za organizacijske rešitve, bo moderirala zaključni del srečanja - podelitev priznanj Zlati kamen.

Saša Mrak, vodja dogodka Zlati kamen - projekta družbe Planet GV, direktorica IZOR - Inštituta za organizacijske rešitve, bo moderirala zaključni del srečanja - podelitev priznanj Zlati kamen.

Ustanova Gallus z nami tudi letos

Vsako leto je z nami tudi varovanec Fundacije Gallus z glasbeno točko na osrednji podelitvi priznanj. Letos bo nastopila citrarka Janja Brlec. Poslanstvo fundacije Gallus je strokovno, večstransko in daljnosežno podpiranje mladih umetniških talentov in umetniških projektov, ki imajo možnost mednarodne uveljavitve. Njihovim varovancem pomagajo pri zbiranju sredstev za šolanje v tujini, za izvedbo projektov ter drugih dejavnosti, potrebnih za začetek uspešne umetniške kariere. Vkolikor bi želeli podpreti ustvarjanje mladih, lahko sredstva nakažete direktno ustanovi Gallus (Račun: SI56 0201 1001 6061 274 pri NLB Ljubljana, naslov: Ustanova Gallus, Vojkova 1, 1000 Ljubljana)
Spoznajte Gallusove varovance

Janja Brlec

Janja Brlec se je s sedmimi leti začela učiti citre pri prof. Petru Napretu. 2011 diplomirala z odliko na Visoki šoli za glasbo in gledališče München, pedagoška smer, glavni predmet citre: docent Georg Glasl, dodatni predmet klavir: Olaf Dressler. Od oktobra 2015 obiskuje magisterski študij citer na Mozarteumu v Salzburgu pri prof. Haraldu Oberlechnerju.

Je najuspešnejša slovenska citrarka po številu nagrad; Državna citrarska tekmovanja: 5 zlatih in 2 srebrni priznanji, 2001 Festival »Prešmentane citre« v Velenju: naziv »Prešmentana citrarka«, 1.mednarodno tekmovanju»Nachwuchsförderpreis« (do 18 let) v Münchnu (2004): 1.mesto, 1.mednarodno tekmovanje mladih glasbenikov ITHAKA Ljubljana: kategorija brenkal - 1. nagrada, 3.mednarodno tekmovanje »Ernst Volkmann-Preis« ( 18-32 let) V Münchnu (2008): 2.mesto , 4.mednarodno tekmovanje »Ernst Volkmann-Preis« v Münchnu (2010): 1.mesto (do sedaj edinkrat podeljeno). Redno koncertira solistično ter v različnih zasedbah po Sloveniji in tujini. Leta 2011 je izvedla cikel petih koncertov GM ODER Glasbene mladine Slovenije.

Izvedla je krstne izvedbe skladb skladateljev: Bernd Redmann, Dorothea Hoffman, Fredrik Schwenk, Luiz Gustavo Briholi Peigo, Jelena Dabić, Christian Dieck, Alexander Strauch, Thobias Peschanel in Bojan Glavina. Decembra 2011 je izšla njena prva zgoščenka z naslovom »Med strunami«. Je profesorica citer na GŠ Laško-Radeče. Od leta 2014 je poleg Petra Napreta urednica časopisa Slovenski citrar ter članica Slovenskega citrarskega kvarteta (Anita Veršec, Peter Napret, Tomaž Plahutnik). Vodi seminarje, mojstrske tečaje, je članica strokovnih komisij na tekmovanjih, piše priredbe in nastopa v različnih zasedbah. Oktobra 2016 je navdušila s samostojnim recitalom na Večernem navdihu Kavarne Strmol, kjer je nastopila na povabilo Ustanove Gallus.

Izkoristite priložnost za srečanje s številnimi predstavniki lokalne samouprave in pokušino številnih dobrot Slovenije

Izkoristite priložnost za srečanje s številnimi predstavniki lokalne samouprave in pokušino številnih dobrot Slovenije

Program - turizem in razvoj destinacij

14. MAREC 2017


8:00 - 9:00

Sprejem udeležencev in jutranja kava za dobrodošlico

Moderatorka plenarnega dela konference: Janja Novoselc

9:00 - 9:10

Otvoritev konference: Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka, MGRT

Plenum 1: DOBRE PRAKSE razvoja destinacij in izzivi

9:10 - 9.30

Prava pot do uspešne znamke turistične destinacije

dr. Andrej Pompe, Brand Business School

9:30 - 9.45

Moč uporabnih informacij za občine - kaj, kje in zakaj?

Andrej Breznik, vodja razvoja in kakovosti tržnih storitev, AJPES

9:45 - 10:00

Kako je dobro upravljanje infrastrukture vzvod za uspeh v turizmu

mag. Roman Rener, svetovalec direktorja in vodja marketinga, Geodetski inštitut Slovenije

10:00 - 10:50

Repozicioniranje destinacije Istre

Cristina Vojić Krajcar, marketing Turističnega združenja Istra
predavanje bo potekalo v hrvaškem jeziku

Fontana piva Zeleno zlato - občina Žalec
Janko Kos, župan občine Žalec


Razgledni stolp Vinarium - občina Lendava

mag. Anton Balažek, župan občine Lendava

10:50 - 11:20

Odmor

PLENUM 2: TOČKE PREBOJA - diskusije v skupinah

11.20 - 12.20

V iskanju rešitev ali učimo se drug od drugega: točke preboja po omizjih

1. Zavarovanje premoženja - strošek brez nadzora?
Jure Trtnik, direktor, Trtnik & Trtnik
Izziv: kako strošek skupne zavarovalne premije znižati za 20% do 30%, pri čemer se zavarovalnega kritja ne krči

2. Pametni turizem
Blaž Golob, SmartIScity
Izziv: kaj pomeni pametni turizem in kako s pomočjo digitalnih rešitev izboljšati turistično ponudbo

3. Priložnosti razvoja turizma skozi EU projekte in javna naročila
Jana Habjan Piletič, JHP projektne rešitve
Izziv: kako načrtovati projekte? Poudarki na vsebinah in celovitosti rešitev, ki imajo učinke tudi na turizem in oblikovanje zasnove javnih naročil in/ali koncesij za objekte turistične infrastrukture

4. Nove povezave za nove preboje
dr. Andrej Pompe in Mateja Gruden, BBS Turizem
Izziv: kako povezati med seboj posamezne občine in pristojne za razvoj turizma v njih za pripravo skupnih turističnih produktov, ki nagovarjajo izbrane ciljne segmente gostov glede na njihove interese/motive obiska? Kako preseči geografske omejitve in oblikovati skupne produkte na podlagi sorodnih danosti in obstoječe ponudbe za natanko določeno skupino turistov? Kako se povezovati ne na podlagi geografske bližine, ampak na podlagi potencialov za odlične produkte?12.20 - 13.00

ODMOR IN POGOSTITEV NA BAZARJU LOKALNIH DOBROT

PLENUM 3: RAZPRAVA O DOBRIH PRAKSAH, PRILOŽNOSTIH IN MOŽNOST FINANCIRANJA13:00 - 14.00

Razprava s strokovnjaki s področja turizma in predstavniki občin


- Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije
- Petra Stušek, direktorica javnega zavoda Turizem Ljubljana
- Renata Martinčič, vodja sektorja za turizem in razvojno sodelovanje v Direktoratu za turizem in internacionalizacijo
- Tina Novak Samec, direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda
- Srečko Ocvirk, župan občine Sevnica

Moderatorka razprave: Vesna Malnar, direktorica Javnega zavoda za turizem in kulturo Kočevje

RAZGLASITEV RAZVOJNO NAJBOLJ PRODORNIH OBČIN 2017

14.00 - 14.40

Razglasitev razvojno najbolj prodornih občin 2017

Uvodni nagovor, Boris Koprivnikar, minister za javno upravo
Nastop varovanca neprofitne glasbene ustanove Gallus
Predstavitev finalistk po regijah
Razglasitev regionalnih zmagovalk
Razglasitev nacionalne zmagovalke
Nagrado podelita:
- minister za javno upravo, g. Boris Koprivnikar
- podžupanja MO Ljubljana, ga. Jelka Žekar

Moderatorka: Saša Mrak

14.40 dalje

BAZAR LOKALNIH DOBROT
Kotizacija