matjaz-gams-nabavna-konferenca-2024

dr. Matjaž Gams

Vodja odseka za inteligentne sisteme na IJS

Dr. Matjaž Gams je doktoriral na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo. Učil je na več kot 10 inštitucijah, med drugim na Bežigrajski gimnaziji, MPŠ, Ekonomski fakulteti, Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, na University of Applied Sciences v Nemčiji. Raziskoval je na Turingovem institutu v Glasgowu v Veliki Britaniji.

Ukvarja se z inteligentnimi sistemi, z umetno inteligenco, poslovno inteligenco in kognitivnimi znanostmi ter superinteligenco. Z analizami visokega šolstva, znanosti in demografije so med prvimi na svetu odkrili nove zakonitosti. Z inteligentnim zaposlovalnim sistemom je Slovenija prva na svetu predstavila več kot 90% vseh nacionalno prostih mest v državi, sistem za ugotavljanje padcev pa je prvi dosegel preko 90% točnost v zapletenih primerih. V zadnjih 10 letih so se udeležili 10 mednarodnih tekmovanj in dosegli prvo mesto na 5 tekmovanjih. Na tekmovanju XPRIZE za iskanje optimalnih ukrepov proti kovidu so dosegli drugo mesto in 250.000$ nagrade. Je soavtor pri sedmih patentih oz. prijavah.

Dr. Gams je soustanovil vrsto slovenskih društev od ACM Slovenija do DKZ, SLAIS in SATENE, predhodnice Inženirske akademije Slovenije (IAS). Je med soustanovitelji IAS, bil državni svetnik v letih 2018-2022, predstojnik znanstvenoraziskovalnega razreda IAS. Je bil podpredsednik sindikata SVIZ s 40.000 člani, kjer si aktivno prizadeva za primerno vlogo vrhunskega znanja v državi. Je izvršni urednik revije Informatica, druge najpogosteje citirane revije slovenskega porekla po Scopusu in Googlu, in urednik 10 mednarodnih revij. Prejel je nekaj nagrad, med drugim nagrado za najboljšo nacionalno inovacijo leta 2009. V Cobissu ima čez 1600 vnosov, od tega 1000 objav in 160 izvirnih znanstvenih prispevkov. Kot mentor ali somentor je sodeloval pri 9 magisterijih in 10 doktoratih.

Kaj je potrebno, da nabava preseže pričakovanja v teh časih (pogled CEO-ja)

Na naših trgih doživljamo nestanovitnost oziroma volatilnost brez primere. Moramo se prilagoditi in preiti od koledarsko usmerjene nestanovitnosti k upravljanju tržnega cikla. Prvi dejavnik uspeha v preteklosti, tako pomembna »optimizacija procesa« je manj uspešna od »optimizacije časa na kraju samem«. Prvič  v zgodovini imajo napovedi nabave glavni vpliv na prodajne napovedi. Nabava se lahko razvije v še pomembnejše gonilo splošnega poslovnega uspeha, če je pripravljena izvesti potrebno preobrazbo. Preobrazba je lahko uspešna s pravimi ljudmi, s popolnim krmiljenjem, in miselnostjo naravnano v  preobrazbo.