Dr. Stevanče Nikoloski

Podatkovni znanstvenik, Result, d.o.o.

Dr. Stevanče Nikoloski je po izobrazbi doktor znanosti na področju informacijske in komunikacijske tehnologije. Pet let je delal na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani, kot doktorski študent in raziskovalec na oddelku Tehnologije znanja, in sicer na področju umetne inteligence. Svoje raziskovalno delo je objavil v zelo prestižnih revijah in ga predstavil na konferencah. Magistrski študij je zaključil leta 2012 na fakulteti za matematiko na Univerzi Sv. Ciril in Metod v Skopju na področju razvoja numeričnih optimizacijskih algoritmov.

Trenutno je zaposlen kot vodilni podatkovni znanstvenik v podjetju Result d.o.o. v Ljubljani in je odgovoren za grajenje Data Science kompetenc in za mentoriranje mladih kadrov, ki so na začetku svoje kariere. Poleg tega uči kot visokošolski učitelj predmet Programski inženiring na Fakulteti za ekonomijo in informatiko na Univerzi v Novem mestu.

Različne definicije umetne inteligence

Umetna inteligenca je že nekaj časa del našega vsakdanjika. Večina od nas se zaveda, da obstaja in da nam bo lahko olajšala in izboljšanje poslovanje ali celo samo življenje. Se pa dostikrat zatakne že pri samem vprašanju, kaj točno pa je umetna inteligenca? In kaj ni? Kaj pa strojno učenje – zakaj se dostikrat pojavlja kratica AI/ML? Kje je sploh meja med umetno inteligenco in zgolj algoritmi za napredno izrabo podatkov?

Slabo razumevanje osnovnih razmejitev lahko tudi bistveno vpliva na vpeljavo metod umetne inteligence v samo poslovanje. S predavanjem želimo pokazati katere vse inteligentne možnosti uporabe podatkov in pokazati povezave med njimi ter tipične primere uporabe za te metode.