• 8.00

  1

  Sprejem in registracija

 • 9.00

  2

  Otvoritev

  Peter Ribarič

  Direktor Planet GV, d.o.o.

 • 3
 • 9.15

  S sodobnimi metodami izrabe podatkov do bolj zdrave prehrane za vse

  Dr. Jure Bordon

  Direktor analitike, Fundacija Login5

  Prikaži več

  V Login5 Fundation želijo s projektom LoginEKO razumeti, kako na vzdržen način pridelati dovolj hrane za vse. Njihovo glavno sredstvo, ki jim pomaga na tej poti, so podatki, orodje pa podatkovna znanost. Z naprednimi metodami uporabe podatkov želijo zgraditi model za vzdržno kmetijstvo, ki bi ga lahko delili z ostalimi pridelovalci hrane. Izvedeli boste, na kakšen način lahko vsak zajet podatek na polju uporabimo za modernizacijo in digitalizacijo metod v kmetijstvu, preko katerih optimiziramo trajnostno pridelavo hrane. Dr. Bordon bo z vami delil izkušnje, kako lahko z razmišljanjem, ki presega trenutno dojemanje kmetijstva, dosežemo svoj cilj, in morda dobimo idejo, kako lahko na vaših področjih uspe tudi vam.

 • 10.00

  Kako se je transformiralo celovito upravljanje s podatki?

  Dr. Andrej Žnidaršič

  Neodvisni svetovalec za podatkovno analitiko

  Prikaži več

  Z velikanskim porastom količine podatkov se je transformiralo tudi upravljanje s podatki. Ni sporno, da so podatki pomembni že ves čas, a v današnjem času se to področje razvija zelo intenzivno. V predavanju vam bom predstavil evolucijsko pot infrastrukture za upravljanje s podatki. Približal vam bo sodobne trende ter nakazal način prehoda iz obstoječega stanja v stanje, da boste pripravljeni za prihodnje izzive.

 • 10.30

  Hekaton #1: OPSI sprint

  Praktični primer podatkovnega projekta
  Prikaži več

  V prvem delu vam bomo predstavili, kako se začne, kako se lotimo in kako se predpripravimo na nadaljnje delo. Pokazalo vam bomo zgodbo identificiranja in potrditve ideje, iskanje podatkovnih virov ter vzpostavitev preproste majhne platforme v okolju AWS.

 • 10.40

  Odmor

 • 11.10

  Primer platforme za pridobivanje podatkov iz videa z računalniškim vidom

  Dr. Andrej Bratko

  Head of Technology – BI & AI – Sportradar

  Prikaži več

  Uporaba računalniškega vida za avtomatiziran in natančen zajem podatkov iz športnih dogodkov odpira nove priložnosti v svetu športa in športne analitike – od podpore trenerskemu delu do optimizacije stavnih kvot. V Sportradarju smo razvili lastno platformo za procesiranje avdio-video vsebin, ki omogoča našim razvijalcem modelov računalniškega vida enostaven in hiter prehod v produkcijo. Naši modeli tečejo v oblaku in procesirajo video v realnem času. Predstavili vam bomo nekaj tehničnih in organizacijskih elementov naše rešitve in kako se rešitev navezuje na obstoječo infrastrukturo za podatkovno analitiko. Za optimalen rezultat namreč niso dovolj le najboljši inženirji umetne inteligence in/ali strojnega učenja, pomembna je tehnična platforma, ki jim omogoča učinkovito delo, razvoj in prehod v produkcijo.

 • 11.40

  Prometna ali podatkovna infrastruktura za boljšo prometno pretočnost

  Rok Hribar

  Raziskovalec na odseku za računalniške sisteme Instituta Jožef Stefan

  Prikaži več

  Nihče ne želi stati v prometnih kolonah, prav tako verjetno ni nobenega interesa, da vozila porabljajo gorivo in hkrati onesnažujejo okolje v zastojih. Tradicionalna misel, kako to rešiti, bi bila več prometne infrastrukture (ceste, P+R parkirišča, javni promet …). Ti pristopi so učinkoviti, vendar so hkrati tudi finančno zelo zahtevni. To nas pripelje do zamisli o alternativnih in sodobnih pristopih, ki bi prinesli enak rezultat za manj stroškov. Mi se usmerjamo v napredno uporabo podatkov. Vendar za podoben učinek potrebujemo veliko raznolikih podatkov v čim bolj realnem času. Za to pa potrebujemo infrastrukturo. Le da to ni prometna, temveč podatkovna, ki je lahko finančno občutno ugodnejša. V predavanju vam bomo predstavili tehnološke potrebe, za dovolj zmogljivo podatkovno infrastrukturo s katero bomo pripravljeni na mobilnost prihodnosti.

 • 12.10

  Kako tehnologija in naročnik narekujeta izbor in pripravo vizualizacij?

  Rok Pirnat

  Direktor, B2 BI d.o.o.

  Prikaži več

  V kolikor želimo razvijati podatkovno gnano (ang. data driven) podjetje potrebujemo za odločanje kakovostno analitiko in interpretacijo podatkov. Ta je mogoča le ob odlični vizualizaciji podatkov, ki ne zajema samo barv ampak številne druge vsebinske in tehnične vidike. Katere in kakšne so dobre prakse bo predstavljeno v predavanju z naslovom Kaj poleg barv je pomembno pri vizualizaciji podatkov?

 • 12.40

  Hekaton #2: OPSI sprint

  Praktični primer podatkovnega projekta
  Prikaži več

  V drugem delu OPSI sprinta vas bomo popeljali preko aktivnosti analitikov, znanstvenikov in vizualizatorjev. Ti že imajo okolje, podatke in poslovni izziv iz prejšnjega koraka. S svojim prispevkom morajo dobiti odgovor na postavljen izziv oz. poslovno idejo.

 • 12.50

  Kosilo

 • 13.40

  Kaj vse je še pomembno, da uspeš z metodam umetne inteligence?

  Dr. Štefan Furlan

  Direktor, Dodona Analytics

  Prikaži več

  Velika večina AI projektov ne doživi praktične aplikacije. Razlogi so različni – od pomanjkanja kompetenc, nerealnih pričakovanj (AI kot “čarobna palica”), nejasnih ciljev pa do neustreznih budgetov. Dodona Analytics pomaga podjetjem, predvsem v Veliki Britaniji, identificirati, kako optimalno postaviti polnilno infrastrukturo za električna vozila. Njihove rešitve direktno vplivajo na to, kako se bodo porabili milijardni budgeti. V predavanju bo predstavljeno, kaj vse je potrebno za uspešno praktično aplikacijo umetne inteligence. Dr. Furlan bo z veseljem delil njihove izkušnje, v največje zadovoljstvo pa mu bo, če bo prihranili vsaj en ponesrečen poskus uvedbe AI.

 • 14.10

  Prednosti uporabe namenskih orodij za rudarjenje procesov

  Dr. Gregor Polančič

  Izredni profesor, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, UM

  Prikaži več

  Živimo v informacijski družbi, ki postavlja v ospredje podatke in njihove aplikacije. V poslovnem okolju nam podatki omogočajo, da sprejemamo pravilne poslovne odločitve, kar pogosto dosežemo preko rešitev poslovne analitike. V predavanju bodo predstavljene rešitve poslovne analitike, ki temeljijo na rudarjenju procesov, z njimi pa je moč odkrivati delovanje poslovnih procesov, kar vključuje njihovo vizualizacijo, identifikacijo ozkih grl, analizo variant izvajanih procesov ter ugotavljanje skladnosti izvajanih procesov s predpisi. S pridobljenimi procesnimi informacijami lahko izboljšamo in optimiziramo poslovanje ter si zagotovimo konkurenčno prednost, ki na koncu odloča med uspehom ali stagnacijo.

 • 14.40

  Hekaton #3: OPSI sprint

  Praktični primer podatkovnega projekta
  Prikaži več

  V zadnjem sklopu praktičnega primera bi predstavili, kako pomembna je ustrezna predstavitev rezultatov. V tem delu je treba rezultate podatkovnih strokovnjakov ustrezno vpeljati na začetno poslovni idejo. Če rezultati namreč ne odgovarjajo začetnemu izzivu, potem se je nekje zgodil šum v sklopu celovitega upravljanja s podatki.

 • 14.55

  Odmor

 • 15.10

  Poslovna inteligenca: Skrinja – za boljše odločanje in podporo digitalni javni upravi

  Dr. Karmen Kern Pipan
 • Paula Jožefa Kolenko
  Prikaži več

  Digitalizacija javnih storitev predstavlja enega ključnih elementov digitalne preobrazbe na ravni EU in v državi do leta 2030. Uporaba novih tehnologij močno prispeva k udejanjanju digitalne javne uprave in spreminja način dela in pričakovanja uporabnikov. Skrinja s poslovno inteligenco omogoča interaktivni vpogled v podatke v realnem času ter napovedno analitiko, kar korenito izboljšuje način dela, odločanje in napovedovanje. Tako dolgoročno vplivamo na boljši izkoristek obstoječih kadrovskih virov in hitrejše ter celovitejše poročanje in pametno odločanje. V produkciji so plače v javnem sektorju, javna naročila v RS in skupne dimenzije (šifranti). V razvoju je kadrovska evidenca državne uprave, v načrtu podpora dokumentnemu sistemu (KRPAN), mobilne storitve, odpiranje vizualizacij zunanjim uporabnikom ter uporaba umetne inteligence. Leta 2020 je bil sistem Skrinja nagrajen za dosežke informatike in računalništva v javni upravi s strani Slovenskega društva za informatiko.

 • 15.40

  Virtualni pogovor: Samo Login

  Samo Login in Peter Ribarič
 • 16.00

  Vroči stol: Izzivi prihodnosti

  Izr. prof. dr. Erik Štrumbelj in Jure Jeraj
  Prikaži več

  Na vročem stolu se bosta soočila izr. prof. dr. Erik Štrumbelj – iniciator magistrskega programa Data Science na Fakulteti za računalništvo in informatiko – in Jure Jeraj, programski direktor Foruma. Oba se s podatki ukvarjata že mnogo let, a vsak iz svojega zornega kota, prvi bolj iz smeri podatkovne znanosti, drugi bolj iz smeri podatkovnega inženiringa.

  V medsebojnem pogovoru na dvojnem vročem stolu se bosta dotaknila vprašanj, kaj vse je podatkovna znanost in kaj vse ni. Pri tem se bosta dotaknila tudi vseh napak, ki se zgodijo, če podjetje pri zaposlovanju podatkovnih znanstvenikov ni poskrbelo za celovito upravljanje s podatki.

  Obrazložila bosta trend novih podatkovnih poklicev, ki se širijo na trgu dela, pri tem pa se bosta izzvala ali so to le novi nazivi za nekaj, kar je že obstajalo tudi pred temi opredelitvami. S tem bosta pogled usmerila tudi v prihodnost ter si delila ideje kako čim lažje razumeti novosti, ki bodo prihajale.

  Glavna namena debate na vročem stolu sta razbitje nekaterih mitov o podatkovni znanosti ter demonstracija, kako se lahko isto stvari predstavi drugače. S tem bodo poslušalci pridobili vpogled v pomembnost dobrega razumevanja, kako zares potekajo uspešni podatkovni projekti z metodami umetne inteligence.

 • 16.25

  Druženje

Moderator Foruma podatkovne analitike

Aljoša Ternovšek

Aljoša Ternovšek prihaja iz Maribora. Po končani srednji šoli je doštudiral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, smer dramska igra. Po končanem študiju je dve leti ustvarjal kot svobodni umetnik, kasneje pa se je zaposlil v Mestnem gledališču ljubljanskem. Leta 2005 se je preselil v Mestno gledališče Ptuj, kjer je igral do leta 2009. Od leta 2011 je član igralskega ansambla Prešernovega gledališča Kranj. Je dobitnik nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije za vlogo Bajana v predstavi Stenica in Borštnikove nagrade za vlogo Wladeka v predstavi Naš razred.

Večina Aljošo pozna po vlogi Dušana Vaupotiča – Duleta iz filma Kleščar ter oddaje Tistega lepega popoldneva in v zadnjih letih kot voditelja kviza Vem.

 • 8.00

  Sprejem in registracija

 • 8.30

  Otvoritev konference

 • 8.35

  S podatki do novih poslovnih modelov

  dr. Boštjan Kaluža
 • 9.20

  Kako z analitiko izboljšujejo igro najboljši tenisači na svetu?

  dr. Miha Mlakar
  Prikaži več

  Na primeru vrhunskega tenisa pokažemo, kako s pomočjo uporabe napredne analitike izboljšamo uspešnost tenisačev. Pri tem so pristopi enaki kot v poslovnem svetu. Primer bo predstavil bivši profesionalni teniški igralec, sedanji selektor slovenske teniške reprezentance, ki se je kot podatkovni analitik prebil v samo svetovno špico vrhunskega tenisa.

 • 10.00

  Okrogla miza – Mi imamo že vse

  Prikaži več

  Če že imamo vse, a smo potem najboljši?” Pa smo res najboljši v vsem? Niti organizacija niti posamezniki se ne smemo zadovoljiti s trenutnim stanjem, saj vsak zastoj lahko še prehitro povzroči, da organizacija “zaspi” in posledično propade (npr. Nokia, Kodak, …). Organizacije se morajo zato stalno prilagajati in razvijati, razvoj pa se ne meri samo v tržnem deležu ali dobičku, temveč v vseh poslovnih vidikih, tudi v zadovoljstvu zaposlenih, strank in ostalih deležnikov.

 • 10.35

  Odmor za druženje

 • 10.50

  Dinamično postavljanje cen

  Damjan Slapar, Nomago InterCity
  Prikaži več

  V Nomagu se osredotočajo na vlaganja v tehnologije, saj se zavedajo njihovega pomena za uspeh podjetja v zahtevnem poslovnem okolju. Predstavljeni bodo izzivi in dosežki pri vpeljavi strojnega učenja za dinamično postavljanje cen. Predavanje ne bo usmerjeno le na tehnološke, temveč tudi na organizacijske izzive, ki jih je potrebno nasloviti, da je podjetje zmožno vpeljati najsodobnejšo tehnologijo.

 • 10:50

  Izzivi, priložnosti in perspektiva poslovne inteligence v državni upravi – projekt Skrinja

  Dr. Karmen Kern Pipan, Paula Kolenko, Sektor za upravljanje s podatki, na Direktoratu za informacijsko družbo in informatiko na MJU
  Prikaži več

  Z vzpostavitvijo sistema poslovne inteligence v državni upravi preko projekta skrinja, uporabnikom omogočamo, da podatki postanejo informacije za boljše odločitve. Prvi podatkovni vir, ki je zaživel v skrinji je sistem plač javnega sektorja, v razvoju je prenos podatkov javnih naročil, ki bo sledil v naslednjih mesecih. Skrinja uporabnikom omogoča pridobivanje podatkov v realnem času, avtomatizacijo analiz in poročil ter napovedno analitiko za pripravo različnih scenarijev tako za potrebe strateškega načrtovanja kot tudi za operativno raven.

 • 11:20

  Ko planiranje preraste v nepogrešljivo orodje za upravljanje

  Senaid Mrkaljević,  A1 Slovenija d.d, Bogomir Jalovec, In516ht d.o.o.
  Prikaži več

  Prisluhnite kako je A1 prešel iz ročnega planiranja v Excelu v avtomatizirani planski proces s pomočjo napredne analitike. Predstavili vam bodo tudi, kako se to odraža v planskih procesih in dejanskem odločanju vodstva podjetja.

 • 11:50

  Dnevno upravljanje zalog, nabave in prodaje

 • 12:10

  Odmor za kosilo

 • 13:00

  Upravljanje prodaje v realnem času s pomočjo poslovne inteligence in analitike

  Patricija Filipič Orel, Mateja Kuhar Zobarič
 • 13.30

  Podpora hitri rasti poslovanja

  Edvard König, EKWB d.o.o.
  Prikaži več

  EKWB je podjetje, ki hitro povečuje obseg poslovanja v vseh ozirih: prodaja, geografija, proizvodnja in logistika. Slišali bomo, kako rešujejo izziv obdržati pregled nad poslovanjem in poslovnimi odločitvami ob vedno večjem obsegu podjetja in razpoložljivih podatkov. Trenutna rešitev vključuje ERP, sistem za planiranje, sistem za podporo proizvodnji in logistiki in sistem za poslovno analitiko. Vsak gradnik zase je specializiran za dejavnost podjetja, podatkih iz vseh skupaj pa povezani v enotno sliko, ki služi bolj učinkovitemu upravljanju, tako na strateškem kot na operativnem nivoju.

 • 11:20

  DWH nove generacije v oblaku

  Andreas Pollinger, Sixt SE
  Prikaži več

  Na predavanju se bo predstavil Sixtov novi interni produkt – Sixt Data Shop, ki je podatkovno skladišče, zgrajeno izključno v oblaku. Eden izmed glavnih namenov tega podatkovnega skladišča je odprtje podatkov poslovnim uporabnikom. Na primeru bo prikazano povezovanje tehnike (in tehničnih oddelkov) ter vsebine (oz. poslovnih oddelkov). Na predavanju se bo tudi ovrglo nekaj mitov in strahov pri uporabi oblačnih rešitev, hkrati pa bomo delili nekaj uporabnih trikov pri migraciji klasičnih sistemov na oblačne storitve.

 • 11:50

  GARBAGE IN <> GARBAGE OUT

  Tomaž Koren, Business Solutions
  Prikaži več

  Ustrezna priprava podatkov je ključni predpogoj uspeha uvedbe poslovne analitike, kot seveda tudi drugih poslovno informacijskih rešitev (ERP, CRM, DWH…), tako z vidika uporabe, kot tudi z vidika »zaupanja« v aplikacijo. Priprava podatkov je časovno zahtevna in hkrati ključna faza podatkovne analize in priprave integracij med sistemi. Če ji ne posvetimo zadosti časa, se običajno razvije sindrom “garbage in, garbage out”. Na konkretnih primerih bomo pokazali, kako nam pri obdelavi podatkov lahko sodobna orodja omogočajo prepoznavo duplikatov, napačnih vnosov, anomalij… ter se tako izognemo »garbage out« učinku, kar nam močno olajša delo pri vzdrževanju kvalitete podatkov, ter tako poveča zaupanje v podatke in posledično v aplikacije, ki le-te uporabljajo.

 • 12:10

  Odmor za kosilo

 • 13:00

  Varnost in varstvo osebnih podatkov

  Miroslav Ekart
  Prikaži več

  Splošna uredba EU o varstvu podatkov nalaga obveznosti naročnikom storitev v oblaku. Ali so ponujene rešitve na naročnike pravno ustrezne in v skladu z GDPR? Kako zagotoviti ustrezno varnost? Kako se je mogoče izogniti sklenitvi pogodbe o pogodbeni obdelavi?

 • 13:30

  Dejavniki odločanja pri izbiri tehnološke podpore in pregled trga

  dr. Bojan Cestnik
  Prikaži več

  Namen poslovne analitike je zagotoviti pravočasne in točne informacije za boljše strateško, taktično in operativno poslovno odločanje. Pri izbiri ustreznih orodij za tehnološko podporo poslovni analitiki so podjetja pogosto soočena s številnimi izzivi. V okviru predavanja bomo analizirali dejavnike odločanja in zastavili ključna vprašanja, na katera morajo podjetja znati odgovoriti, da si izboljšajo možnosti za uspešno vpeljavo poslovne analitike v poslovanje. V kontekstu omenjenih dejavnikov bomo predstavili primerjalni pregled ponudnikov tehnoloških rešitev s področja poslovne analitike.

 • 14:00

  Zaključek foruma