Program Forum podatkovne analitike 2024

 • 8.00

  1

  Sprejem in registracija

 • 9.00

  2

  Otvoritev

  Peter Ribarič

  Direktor Planet GV, d.o.o.

 • 3

  Napoved programa in predstavitev rdeče niti

  Jure Jeraj

  Programski direktor

 • 9.15

  Tome-Eftimov-FPA-2024

  Scientist by day, entrepreneur enthusiast by night

  dr. Tome Eftimov

  Višji raziskovalec na področju umetne inteligence na IJS

  Prikaži več

  V akademiji je težko dobiti financiranje brez AI, še posebej za projekte, ki temeljijo na podatkih. Prinaša tudi konkurenčno prednost v dobi digitalne preobrazbe industrije. Kljub temu ostaja pomembna razlika med akademsko in industrijsko uporabo AI. Raziskali bomo prednosti in slabosti AI iz obeh perspektiv ter ciljali na zmanjšanje vrzeli med njima. Preučili bomo, ali vse, kar industrija označuje za AI, res izpolnjuje merila, ter se strategijsko osredotočili na transparentno poročanje, pri čemer poudarjamo družbeni vpliv pred finančnim dobičkom. Soočali se bomo z izzivom, kako maksimirati družbeni vpliv in finančno izvedljivost, ob tem pa se izogibati pretiranemu navdušenju nad AI.

 • 9:45

  miha-pavlinek-FPA-2024

  Primer vpeljave generativne umetne inteligence v produkt za poslovno analitiko

  dr. Miha Pavlinek

  Direktor za podatkovno znanost in inženering, Databox

  Prikaži več

  Čedalje več podjetij podatke oblikuje v poslovne metrike ter kazalnike, ki jih nato spremljajo preko vizualizacij, zanje nastavljajo cilje ter prejemajo različna obvestila. Vse to z namenom spremljanja uspešnosti poslovanja in sprejemanja boljših poslovnih odločitev.

  Vendar pa se z večanjem količine podatkov povečuje tudi kompleksnost njihove interpretacije. V ta namen smo v Databox-u razvili funkcionalnost za generiranje povzetkov uspešnosti, ki jih na osnovi velikih jezikovnih modelov pripravljamo nad izbranimi metrikami. V predavanju bodo predstavljene podrobnosti delovanja in izzivi pri vpeljavi generativne umetne inteligence v naš produkt.

 • 10.15

  Moderna analitska platforma v oblaku izzivi in izkušnje podjetja GEN-I

  Lev Prislan

  Direktor poslovne analitike in razvoja poslovanja v družbi Gen-i

  Prikaži več

  Energetika je na pragu velikih sprememb. Pametni števci, večja povezanost trgov in splošna digitalizacija pomenita večanje količin podatkov. Na podatkih temelječe odločanje (angl. Data-driven) je eden od temeljev podjetja GEN-I, zato smo želeli s podatkovno

  infrastrukturo slediti večanju poslovnih potreb po podatkih. Odločitev za prehod v oblak je enostavna, pot do tja pa ne. Na konferenci bodo na konkretnih primerih predstavljeni izzivi in izkušnje prehoda v oblak.

 • 10.35

  LLMOPs v akciji: Tehnične rešitve za novo dobo semantičnega povezovanja z velikimi jezikovnimi modeli

  Dr. Stevanče Nikoloski
  Prikaži več

  V naši predstavitvi preučujemo rešitev naslednje generacije za inteligentno upravljanje odpadkov, ki poganja napredno tehnologijo umetne inteligence s poudarkom na semantičnem povezovanju entitet. Z vznemirljivim procesom LLMOps postavljamo nove mejnike v samodejnem zbiranju podatkov in izostrenem nastavljanju uporabljenega velikega jezikovnega modela (LLM). Sistem je opremljen z bogato zbirko odprtokodnih LLM-ov, kot so Mistral, Zephyr, Llama2 in Falcon, ki se zanesljivo odzivajo na potrebe naše lokalne infrastrukture, s čimer krepimo varnost in zasebnost podatkov. Naša tehnološka arhitektura integrira vektorske baze podatkov z vrhunskimi metodami besedilnega členjenja (angl. “chunking”), vključno s tehnikami map-reduce, refine in RAG (angl. Retrieval augmented generation), omogoča pa širok spekter aplikacij: od besedilnih povzetkov in generiranja besedila do razvoja chatbotov, povezovanja entitet in AI podprtega združevanja. LLMOps stoji v središču naše arhitekture, saj nudi kontinuirano učenje in izboljšanje modela skozi resnične povratne informacije, kar močno povečuje natančnost in ustreznost semantične analize. Ta napreden pristop ne prinaša samo izboljšav v detekciji in relevantnosti rezultatov, temveč prav tako zagotavlja, da se naš sistem neprestano razvija in prilagaja dinamičnemu okolju upravljanja odpadkov.

 • 10.55

  Odmor

 • 11.25

  vili-podgorelc-FPA-2024Grižljaji znanja: Phyton vs Julia

  dr. Vili Podgorelec

  Profesor informatike, UNI MB

  Prikaži več
 • 11.50

  uros-meden-A1-FPA-2024

  Pragmatičnost podatkov oz. AI/ML streznitev

  Uroš Meden

  Vodja oddelka za podatkovno analitiko pri A1

  Prikaži več
 • 12.15

  Pogovor s predstavnikom mlade generacije

  Tina Nartnik

  Asistentka na katedri za poslovno informatiko in logistiko na EF, UL

  Prikaži več

  Se zavedate koliko kadra bomo potrebovali, da bom lahko zares uvedli vse prednosti, ki nam jih omogočajo podatkovne priložnosti? Pa razumemo zares poglede mladih na katere se zanašamo za trajnostne rešitve?

  Na našem Forumu vam omogočimo neposreden pogled in pogovor s predstavnico generacije, na katero se bomo slej ko prej morali zanesti.

  Pogovorili se bomo s Tino Nartnik, mlado podatkovno entuziastko, ki je – pozor – najprej doštudirala akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, nato pa študij dokončala na poslovni informatiki Ekonomske informatike. Po nekaj letih nabiranja izkušenj v podatkovnem sektorju se je odločila za doktorski študij in mesto asistentke na EF UL.

  V pogovoru z njo bomo poskusili razumeti, kako mladi gledajo na podatke, karierno prihodnost in ključna pričakovanja. Ti pogledi so še kako pomembni, da bomo vsi mi znali obdržati in motivirati kadre v našem okolju in z njimi doseči prebojne inovacije.

 • 12.30

  Kosilo

 • 13.20

  tom-vodopivec-FPA-2024

  Zagonska podjetja in analitika

  dr. Tom Vodopivec

  Operativni direktor, Bird Buddy

  Prikaži več

  Govorili bomo o kulturi odločanja na podlagi podatkov, s fokusom predvsem na zagonskih podjetjih, vendar smernice pridejo v poštev tudi za večja podjetja, ki to kulturo še razvijajo. Orisali bomo temeljne pogoje, ki jih je potrebno izpolniti, preden podatki sploh lahko prinašajo vrednost pri odločanju – na primeru podjetja Bird Buddy. Namen predavanja je vsem, ki se ukvarjate s podatki, izboljšati znanje kako povečati vrednost vašega dela glede na zrelost vašega okolja.

 • 13.45

  Sintetično generiranje relacijskih podatkov – zakaj, kako in kaj lahko pričakujemo?

  dr. Erik Štrumbelj, Martin Jurkovič in Valter Hudovernik

  Raziskovalec in redni profesor ter študenta magistrskega programa podatkovne vede na FRI, UL

  Prikaži več

  Sintetično generirani podatki nam v strojnem učenju in razvoju programske opreme nasploh služijo kot nadomestek za prave podatke, ko le-ti niso na voljo. Najbolj pogost razlog so pravne ali etične omejitve, včasih pa tudi tehnične omejitve. Ne preseneča, da z rastjo področja analize podatkov raste tudi potreba po generiranih podatkih, še posebej v zdravstvu, bančništvu in zavarovalništvu. V zadnjem letu smo veliko časa posvetili podrobni analizi komercialnih (gretel.ai, mostly.ai) in najnovejših akademskih orodij za generiranje relacijskih podatkov. Predstavili vam bomo glavne značilnosti uporabe teh metod, kje se uporabljajo, njihove pomanjkljivosti in različne vidike kvalitete generiranih podatkov.

  Predstavitev bo potekala skupaj s študentoma: Martinom Jurkovičem in Valterjem Hudovernikom.

 • 14.10

  Mercator, leto kasneje

  dr. Martin Možina

  Vodilni podatkovni znanstvenik, Mercator d.d.

  Prikaži več
 • 14.30

  Odmor

 • 14.50

  Podatkovni Prostori: Jedro evropske strategije za podatke

  Flavio Fuart

  Samostojni svetovalec in vodja projektov v ZIT pri GZS

  Prikaži več

  Na predavanju bomo raziskali koncept podatkovnih prostorov, ki so ključni za evropsko strategijo izmenjave podatkov. Uvodoma bomo pojasnili, zakaj se je Evropska komisija odločila za tovrstno implementacijo, in izpostavili prednosti za družbo ter gospodarstvo. Osredotočili se bomo na upravljanje teh prostorov in predstavili dobre prakse, ki so se izkazale za uspešne na tem področju.

 • 15.10

  Pogovor z Andrejem Božičem

  Andrej Božič

  Strokovnjak za voditeljstvo, partner v BB Consulting

  Pogovor vodi Peter Ribarič.

  Prikaži več

  Znanost, inteligenca ali inženiring? Izraba podatki nam lahko skoraj približajo sanje. A marsikdaj pozabimo na managerje, ki so v svoji naravi tudi vizionarji. Ki znajo razumeti podatkovne priložnosti in jim dati priložnost v poslovnem okolju.

  Andrej Božič, nekdanji CEO Steklarne Hrastnik, je zagotovo oseba, ki je zmožna razumeti vse tehnične kadre in jim najti mesto v poslovnem razvoju.

  Namen pogovora z Andrejem Božičem je vpogled v razmišljanje sodobnega managerja in njegov pogled na podatke in kadre, ki delajo s podatki. Andrej nam bo delil tudi svoje izkušnje, ki jih je imel in jih še vedno ima z razumevanjem podatkovnih znanstvenikom in inženirjem. Uspeh je namreč večkrat odvisen od razumevanje celotne ekipe kot pa od tehničnim sposobnostih posameznikov.

 • 15.35

  Vroči stol: Povezovanje stebrov znanja

  dr. Vida Groznik in Jure Jeraj
  Prikaži več

  Vroči stol je z namenom poimenovan vroč; brez postavljanja izzivov in iskanja argumentov nanj, bomo težko dosegli prebojni napredek. Naša sogovornika združuje študij na Fakulteti za računalništvo in informatiko ter želja po uporabi inteligence nad podatki.

  Združuje pa ju še ena miselnost, in sicer sodelovanje. Vida in Jure sta od podobnih začetkov prehodila različne poti in vroči stol je izvrstna priložnost, da pred zahtevno publiko sama predebatirata o pričakovanjih in realnostih različnih sektorjev.

  Vsi bomo pa od njiju pričakovali, da na koncu najdeta stične točke sodelovanja akademskega in gospodarskega sveta ter tako oblikujeta skupni poziv celotni podatkovni javnosti o priložnostih, ki jih imamo samo na dlani.

 • 16.00

  Data networking

  Druženje
 • 17.30

  Zaključek

Moderator Foruma podatkovne analitike

Aljoša Ternovšek

Aljoša Ternovšek prihaja iz Maribora. Po končani srednji šoli je doštudiral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, smer dramska igra. Po končanem študiju je dve leti ustvarjal kot svobodni umetnik, kasneje pa se je zaposlil v Mestnem gledališču ljubljanskem. Leta 2005 se je preselil v Mestno gledališče Ptuj, kjer je igral do leta 2009. Od leta 2011 je član igralskega ansambla Prešernovega gledališča Kranj. Je dobitnik nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije za vlogo Bajana v predstavi Stenica in Borštnikove nagrade za vlogo Wladeka v predstavi Naš razred.

Večina Aljošo pozna po vlogi Dušana Vaupotiča – Duleta iz filma Kleščar ter oddaje Tistega lepega popoldneva in v zadnjih letih kot voditelja kviza Vem.

 • 8.00

  Sprejem in registracija

 • 8.30

  Otvoritev konference

 • 8.35

  S podatki do novih poslovnih modelov

  dr. Boštjan Kaluža
 • 9.20

  Kako z analitiko izboljšujejo igro najboljši tenisači na svetu?

  dr. Miha Mlakar
  Prikaži več

  Na primeru vrhunskega tenisa pokažemo, kako s pomočjo uporabe napredne analitike izboljšamo uspešnost tenisačev. Pri tem so pristopi enaki kot v poslovnem svetu. Primer bo predstavil bivši profesionalni teniški igralec, sedanji selektor slovenske teniške reprezentance, ki se je kot podatkovni analitik prebil v samo svetovno špico vrhunskega tenisa.

 • 10.00

  Okrogla miza – Mi imamo že vse

  Prikaži več

  Če že imamo vse, a smo potem najboljši?” Pa smo res najboljši v vsem? Niti organizacija niti posamezniki se ne smemo zadovoljiti s trenutnim stanjem, saj vsak zastoj lahko še prehitro povzroči, da organizacija “zaspi” in posledično propade (npr. Nokia, Kodak, …). Organizacije se morajo zato stalno prilagajati in razvijati, razvoj pa se ne meri samo v tržnem deležu ali dobičku, temveč v vseh poslovnih vidikih, tudi v zadovoljstvu zaposlenih, strank in ostalih deležnikov.

 • 10.35

  Odmor za druženje

 • 10.50

  Dinamično postavljanje cen

  Damjan Slapar, Nomago InterCity
  Prikaži več

  V Nomagu se osredotočajo na vlaganja v tehnologije, saj se zavedajo njihovega pomena za uspeh podjetja v zahtevnem poslovnem okolju. Predstavljeni bodo izzivi in dosežki pri vpeljavi strojnega učenja za dinamično postavljanje cen. Predavanje ne bo usmerjeno le na tehnološke, temveč tudi na organizacijske izzive, ki jih je potrebno nasloviti, da je podjetje zmožno vpeljati najsodobnejšo tehnologijo.

 • 10:50

  Izzivi, priložnosti in perspektiva poslovne inteligence v državni upravi – projekt Skrinja

  Dr. Karmen Kern Pipan, Paula Kolenko, Sektor za upravljanje s podatki, na Direktoratu za informacijsko družbo in informatiko na MJU
  Prikaži več

  Z vzpostavitvijo sistema poslovne inteligence v državni upravi preko projekta skrinja, uporabnikom omogočamo, da podatki postanejo informacije za boljše odločitve. Prvi podatkovni vir, ki je zaživel v skrinji je sistem plač javnega sektorja, v razvoju je prenos podatkov javnih naročil, ki bo sledil v naslednjih mesecih. Skrinja uporabnikom omogoča pridobivanje podatkov v realnem času, avtomatizacijo analiz in poročil ter napovedno analitiko za pripravo različnih scenarijev tako za potrebe strateškega načrtovanja kot tudi za operativno raven.

 • 11:20

  Ko planiranje preraste v nepogrešljivo orodje za upravljanje

  Senaid Mrkaljević,  A1 Slovenija d.d, Bogomir Jalovec, In516ht d.o.o.
  Prikaži več

  Prisluhnite kako je A1 prešel iz ročnega planiranja v Excelu v avtomatizirani planski proces s pomočjo napredne analitike. Predstavili vam bodo tudi, kako se to odraža v planskih procesih in dejanskem odločanju vodstva podjetja.

 • 11:50

  Dnevno upravljanje zalog, nabave in prodaje

 • 12:10

  Odmor za kosilo

 • 13:00

  Upravljanje prodaje v realnem času s pomočjo poslovne inteligence in analitike

  Patricija Filipič Orel, Mateja Kuhar Zobarič
 • 13.30

  Podpora hitri rasti poslovanja

  Edvard König, EKWB d.o.o.
  Prikaži več

  EKWB je podjetje, ki hitro povečuje obseg poslovanja v vseh ozirih: prodaja, geografija, proizvodnja in logistika. Slišali bomo, kako rešujejo izziv obdržati pregled nad poslovanjem in poslovnimi odločitvami ob vedno večjem obsegu podjetja in razpoložljivih podatkov. Trenutna rešitev vključuje ERP, sistem za planiranje, sistem za podporo proizvodnji in logistiki in sistem za poslovno analitiko. Vsak gradnik zase je specializiran za dejavnost podjetja, podatkih iz vseh skupaj pa povezani v enotno sliko, ki služi bolj učinkovitemu upravljanju, tako na strateškem kot na operativnem nivoju.

 • 11:20

  DWH nove generacije v oblaku

  Andreas Pollinger, Sixt SE
  Prikaži več

  Na predavanju se bo predstavil Sixtov novi interni produkt – Sixt Data Shop, ki je podatkovno skladišče, zgrajeno izključno v oblaku. Eden izmed glavnih namenov tega podatkovnega skladišča je odprtje podatkov poslovnim uporabnikom. Na primeru bo prikazano povezovanje tehnike (in tehničnih oddelkov) ter vsebine (oz. poslovnih oddelkov). Na predavanju se bo tudi ovrglo nekaj mitov in strahov pri uporabi oblačnih rešitev, hkrati pa bomo delili nekaj uporabnih trikov pri migraciji klasičnih sistemov na oblačne storitve.

 • 11:50

  GARBAGE IN <> GARBAGE OUT

  Tomaž Koren, Business Solutions
  Prikaži več

  Ustrezna priprava podatkov je ključni predpogoj uspeha uvedbe poslovne analitike, kot seveda tudi drugih poslovno informacijskih rešitev (ERP, CRM, DWH…), tako z vidika uporabe, kot tudi z vidika »zaupanja« v aplikacijo. Priprava podatkov je časovno zahtevna in hkrati ključna faza podatkovne analize in priprave integracij med sistemi. Če ji ne posvetimo zadosti časa, se običajno razvije sindrom “garbage in, garbage out”. Na konkretnih primerih bomo pokazali, kako nam pri obdelavi podatkov lahko sodobna orodja omogočajo prepoznavo duplikatov, napačnih vnosov, anomalij… ter se tako izognemo »garbage out« učinku, kar nam močno olajša delo pri vzdrževanju kvalitete podatkov, ter tako poveča zaupanje v podatke in posledično v aplikacije, ki le-te uporabljajo.

 • 12:10

  Odmor za kosilo

 • 13:00

  Varnost in varstvo osebnih podatkov

  Miroslav Ekart
  Prikaži več

  Splošna uredba EU o varstvu podatkov nalaga obveznosti naročnikom storitev v oblaku. Ali so ponujene rešitve na naročnike pravno ustrezne in v skladu z GDPR? Kako zagotoviti ustrezno varnost? Kako se je mogoče izogniti sklenitvi pogodbe o pogodbeni obdelavi?

 • 13:30

  Dejavniki odločanja pri izbiri tehnološke podpore in pregled trga

  dr. Bojan Cestnik
  Prikaži več

  Namen poslovne analitike je zagotoviti pravočasne in točne informacije za boljše strateško, taktično in operativno poslovno odločanje. Pri izbiri ustreznih orodij za tehnološko podporo poslovni analitiki so podjetja pogosto soočena s številnimi izzivi. V okviru predavanja bomo analizirali dejavnike odločanja in zastavili ključna vprašanja, na katera morajo podjetja znati odgovoriti, da si izboljšajo možnosti za uspešno vpeljavo poslovne analitike v poslovanje. V kontekstu omenjenih dejavnikov bomo predstavili primerjalni pregled ponudnikov tehnoloških rešitev s področja poslovne analitike.

 • 14:00

  Zaključek foruma