Airbnb seminar


20. oktober 2016

16:00 - 19:00


Planet GV

Likozarjeva 3, Ljubljana

Airbnb in Slovenija

Slovenija se vse pogosteje uvršča med najbolj zaželene turistične destinacije svetovnih medijev, zato za popotnike in turiste postaja privlačnejša. To dokazuje tudi rekordno število nočitev v lanskem letu, ko smo v Sloveniji prvič po osamosvojitvi presegli deset milijonov nočitev in dve milijardi evrov prihodkov. Rekordna je bila tudi rast tujih gostov, rekordne obiske turistov pa so med drugimi zabeležili v Ljubljani, Postojnski jami in na Blejskem gradu.

Prestolnica letos računa na pet odstotkov več turistov. Ljubljana je na mednarodnem tržišču postala prepoznavna kot doživljajsko bogata evropska mestna turistična destinacija, mesto za aktivna, romantična in poslovna srečanja čez vse leto. K najbolj skokovitemu turističnemu razcvetu je po trditvah zavoda Turizem Ljubljana pripomoglo prav zaprtje mestnega prometa za promet, v desetih letih se je število nočitev v prestolnici več kot podvojilo.

Ne samo na račun bolje obiskanih hotelov, temveč tudi na račun cenejših hostlov in najema stanovanj prek portala Airbnb. Ta uporabnikom ponuja prek milijon zasebnih domovanj po svetu, saj veliko ljudi na svojih potovanjih raje biva v zasebnih nastanitvah kot v hotelskih sobah. Stanovanja dajejo večji občutek sproščenosti in domačnosti, gostje pa so v tesnejšem stiku z domačini, lokalno hrano in s kulturo. Pa še ceneje je.

V Ljubljani lahko turisti najamejo več kot 300 stanovanj Samo v Ljubljani je prek priljubljenega namestitvenega portala trenutno na voljo prek 300 nepremičnin, nekaj tudi na Obali in Gorenjskem. Najemajo pa ne le turisti, tudi poslovneži se odločajo za Airbnb. Uporablja ga vse več poslovnežev, med drugim tudi takšni, ki v Sloveniji ostajajo več mesecev.

V Turizmu Ljubljana v luči preteklih dogodkov sicer težko predvidevajo prihodnje število obiskovalcev, realno gledano pa napovedujejo petodstotno rast tudi v letošnjem letu.

Vir: http://siol.net/novice/gospodarstvo/ali-oddajate-s...-407081

Kaj je portal airbnb.com in kako ga uporabljamo?


Oddajanje preko portala airbnb.com in drugih tovrstnih portalov je postalo izjemno priljubljeno, zato si hotelska industrija in preostala tradicionalna konkurenca zelo prizadeva, da bi ga omejili ali celo prepovedali. Posledica za vse uporabnike airbnb storitev so povečane kontrole oblasti nad pravilnim delovanjem in doslednejše izdajanje kazni za nezakonito oddajanje prostorov, ki v Sloveniji lahko znašajo 8.000 evrov in več.

Seminar AirBNB, ki ga prirejamo edini v Sloveniji, je namenjen vsem sedanjim in potencialnim najemodajalcem nepremičnin preko airbnb-ja in drugih podobnih portalov. Na seminarju bomo predstavili:

 • priložnost za vse, ki se želite oddajati preko portala AirBNB, a ne veste kako...
 • vse možne načine in postopke legalizacije
 • vse obveznosti ob oddaji, ki jih morate opraviti
 • kakšne fotografije so primerne in kako jih posnamemo.
Vabljeni!


Program

20. oktober 2016
16:00 – 16:05

Uvodni nagovor organizatorja

16:05– 16:40

Predstavitev spletnih rezervacijskih portalov in priložnosti poslovanja s portalom Airbnb

Zarja B. Mavec, strokovnjakinja za oddajanje nepremičnin preko Airbnb

Turizem je ena najbolj perspektivnih panog v svetu, ki se bo razvijala in rastla tudi v prihodnosti in s seboj prinašala spremembe pri navadah in željah turistov. Nekateri strokovnjaki povzemajo spremembe s tremi besedami: večkrat, bližje in krajše. Sodobni trendi kažejo na izjemno povečano uporabo rezervacijski in družbenih portalov, ki so naredili velik pozitiven premik v lažji izbiri kraja prenočitve in ustrezne namestitve. Med njimi je izjemno prepoznaven portal Airbnb, ki je pri svoji uporabnosti in inovativnosti sodobnega turista še korak naprej, saj klasični ponudbi dodaja osebni stik gostitelja t.i. host-a, saj je v osnovi namenjen oddajanju lastnih domov, lastnih nepremičnin. Sodobni trendi kažejo na to, da so osebni stik, pristnost in izvirnost tisto kar išče sodobni turist, zato se mreža ponudbe na portalu airbnb vsakodnevno širi, povpraševanje konstantno narašča. Kako se lahko pridružimo Airbnb in tudi sami postanemo "host" (ali kot fizična oseba ali kot sobodajalec) in kaj je potrebno upoštevati, da bomo vidni, atraktivni in prepoznavni gostitelji, boste izvedeli na seminarju Airbnb.


16:40 - 16:50

Atraktiven oglas zahteva učinkovite fotografije. Kakšne naj bodo fotografije, kako jih lahko izdelamo sami in na kaj vse moramo pomisliti...
Milan Simčič, fotograf

17:00 – 17:45

Kako se pripravimo na oddajanje stanovanja turistom oziroma obveznosti sobodajalca

 • Registracija sobodajalca
 • Priprava stanovanja
 • Prijava na policijo
 • Turistična taksa
 • Statistično poročilo

Uroš Buda, strokovnjak za turizem

V predavanju bodo v navezavi s prakso in po korakih predstavljene zahteve iz različnih predpisov, ki jih mora fizična ali pravna oseba izpolniti pred nastanitvijo turistov v stanovanju.

 • Registracija sobodajalca
 • Priprava stanovanja
 • Prijava na policijo
 • Turistična taksa
 • Statistično poročilo


17:45 - 18:00

Kratka pavza

18:00 - 18:45

Davčna obremenitev sobodajalcev

Petra Mlakar, davčna svetovalka

Oddajanje nepremičnin je obdavčljiva dejavnost. Od davčnega statusa lastnika je odvisna višin in vrsta davčnih bremen: registracija kot sobodajalec, kot fizična oseba ali kot samostojni podjetnik. Vsak status ima svoje "pluse in minuse" z vidika obdavčitve. In o tem bomo govorili na srečanju.

18:45 - 19:00

Razprava

Več o Airbnb

Airbnb je odličen tržni kanal za sobodajalce in druge ponudnike manjših individualnih nastanitev (tudi stanovanj). Portal Airbnb.com prek katerega lahko oddajate ali poiščete prenočišče, je vse bolj priljubljen tudi pri nas. Samo v Ljubljani lahko najdemo okoli 600 oglasov stanovanj in sob, ki jih lastniki ponujajo v kratkotrajni najem. Če iskanje razširimo na Slovenijo, je takih ponudb več kot tisoč.

Če je bilo včasih sobodajalce in ponudnike manjših turističnih nastanitev težko najti in pri njih vnaprej napravit rezervacijo ter so bili zaradi tega hoteli v prednosti, tega sedaj ni več.
Pri ponudnikih individualnih nastanitev gosti pristneje doživijo utrip lokalnega življenja. Že to je lahko pravo doživetje, poleg tega so cene ugodne.

Zato je preko portala AirBnB in podobnih svetovnih portalov vedno več rezervacij nastanitev.
Temu pritrjuje tudi spreminjanje in prilagajanje rezervacijskega sistema Booking.com za trženje sobodajalcev in drugih ponudnikov manjših nastanitev. Pred nekaj leti je bil prilagojen le hotelom in je bilo potrebno imeti vsaj tri sobe ali apartmaje na istem naslovu.

Če želite poslovati preko portala morate upoštevati zakonodajni vidik tega poslovanja. Če se odločite za tako oddajanje vašega stanovanja pa morate biti previdni: po najbolj enostavnem načinu dejavnosti ne smete opravljati več kot pet mesecev na leto. Na Davčni upravi RS pravijo, da bi morali slovenski ponudniki, ki svojo nepremičnino oddajajo preko Airbnb.com, v skladu z domačo zakonodajo plačati davek.


Predavatelji

 
Zarja B. Mavec

strokovnjakinja za oddajanje nepremičnin preko Airbnb

Ukvarja se s prodajo in oddajo stanovanjskih in poslovnih nepremičnin na področju Slovenije in tujine. Kot strokovnjakinja za oddajo preko spletnih rezervacijskih portalov svojim strankam svetuje, kako iz svoje nepremičnine iztržiti največ. Več...

Zarja B. Mavec, je nepremičninska posrednica in direktorica nepremičninske agencije Inalbea d.o.o. Ukvarja se s prodajo in oddajo stanovanjskih in poslovnih nepremičnin na področju Slovenije in tujine. Več let je bila dejavna na finančnem področju v mednarodnem okolju, tako da nepremičninsko posredovanje dopolnjuje s svetovanjem na nepremičninskem področju (davki, financiranje in upravljanje nepremičnin). Kot strokovnjakinja za oddajo preko spletnih rezervacijskih portalov svojim strankam svetuje, kako iz svoje nepremičnine iztržiti največ.

 
Milan Simčič

Fotograf

Milan Simčič je profesionalni fotograf in mentor. Že pred časom je ustanovil fotografski center Fotoučilnica za izobraževanje fotografov, vodi tudi Canon EOS akademijo. S fotografijo se ukvarja že več kot 30 let, njegov projekt Fotoučilnica pa je danes prepoznavna šola, skozi katero je svoje znanje izpopolnjevalo veliko fotografskih navdušencev.

 
UROŠ BUDA

predstavnik Zavoda gostoljubnost slovenski domov

Uroš Buda univ. dipl.inž. se že vrsto let ukvarja s problematiko oddajanja stanovanj, sprva kot predsednik Sekcije sobodajalcev pri GZS, sedaj kot predstavnik Zavoda gostoljubnost slovenskih domov.

Uroš Buda univ. dipl.inž. se že vrsto let ukvarja s problematiko oddajanja stanovanj, sprva kot predsednik Sekcije sobodajalcev pri GZS, sedaj kot predstavnik Zavoda gostoljubnost slovenskih domov, ki aktivno deluje na področju trženja manjših turističnih ponudnikov nastanitev in na področju urejanja pogojev za njihovo poslovanje.
Je tudi podjetnik in solastnik družinskega podjetja, ki v Ljubljani nudi nastanitev v zasebnih apartmajih ter ocenjevalec kategorije nastanitvenih obratov z licenco.

 
PETRA MLAKAR

davčna svetovalka

Petra Mlakar, univ. dipl. ekon. je samostojna davčna svetovalka. Opravljala storitve davčnega svetovanja s področja vseh vrst davkov tako pravnim kot fizičnim osebam.

Petra Mlakar, univ. dipl. ekon. je samostojna davčna svetovalka. Opravljala storitve davčnega svetovanja s področja vseh vrst davkov tako pravnim kot fizičnim osebam. Predava na seminarjih, konferencah in srečanjih z davčno in finančno tematiko. Bila je tudi predsednica Društva davčnih svetovalcev Slovenije ter predsednica Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije.

Cena in prijava

prijavite se preko SPODNJEGA obrazca na podlagi katerega vam bomo v nekaj dneh poslali račun.
Plačan račun šteje kot vstopnica za dogodek.

PRIJAVITE SE ZDAJ,

… vsekakor pa do 17. oktobra 2016. Prijavo pošljite po pošti, faksu, e-pošti ali spletu.
Skrajni rok za odjavo je štiri dni pred seminarjem. Odjava mora biti pisna.
Pri kasnejši odjavi vam bomo zaračunali administrativne stroške,
kot so zapisani v Splošnih pogojih poslovanja podjetja Planet GV.

Lokacija

Planet GV

Likozarjeva ulica 3

1000 Ljubljana


T: 01/30 94 444
E: izobrazevanje@planetgv.si