Airbnb seminar


22. marec 2016

16:00 - 19:30


Fakulteta za management, Koper

Cankarjeva 5, Predavalnica B7

Zaradi premajhnega zanimanja je Seminar AIRBNB KOPER
prestavljen na 19. aprila 2016 v Ljubljano.

Zaradi premajhnega zanimanja je Seminar AIRBNB KOPER
prestavljen na 19. aprila 2016 v Ljubljano.

Kaj je portal airbnb.com in kako ga uporabljamo?


Oddajanje preko portala airbnb.com in drugih tovrstnih portalov je postalo izjemno priljubljeno, zato si hotelska industrija in preostala tradicionalna konkurenca zelo prizadeva, da bi ga omejili ali celo prepovedali. Posledica za vse uporabnike airbnb storitev so povečane kontrole oblasti nad pravilnim delovanjem in doslednejše izdajanje kazni za nezakonito oddajanje prostorov, ki v Sloveniji lahko znašajo 8.000 evrov in več.

Seminar AirBNB, ki ga prirejamo edini v Sloveniji, je namenjen vsem sedanjim in potencialnim najemodajalcem nepremičnin preko airbnb-ja in drugih podobnih portalov. Na seminarju bomo predstavili:

 • priložnost za vse, ki se želite oddajati preko portala AirBNB, a ne veste kako...
 • vse možne načine in postopke legalizacije
 • vse obveznosti ob oddaji, ki jih morate opraviti
 • kakšne fotografije so primerne in kako jih posnamemo.

Vabljeni!


Več o Airbnb

Airbnb je odličen tržni kanal za sobodajalce in druge ponudnike manjših individualnih nastanitev (tudi stanovanj). Portal Airbnb.com prek katerega lahko oddajate ali poiščete prenočišče, je vse bolj priljubljen tudi pri nas. Samo v Ljubljani lahko najdemo okoli 600 oglasov stanovanj in sob, ki jih lastniki ponujajo v kratkotrajni najem. Če iskanje razširimo na Slovenijo, je takih ponudb več kot tisoč.

Če je bilo včasih sobodajalce in ponudnike manjših turističnih nastanitev težko najti in pri njih vnaprej napravit rezervacijo ter so bili zaradi tega hoteli v prednosti, tega sedaj ni več.
Pri ponudnikih individualnih nastanitev gosti pristneje doživijo utrip lokalnega življenja. Že to je lahko pravo doživetje, poleg tega so cene ugodne.

Zato je preko portala AirBnB in podobnih svetovnih portalov vedno več rezervacij nastanitev.
Temu pritrjuje tudi spreminjanje in prilagajanje rezervacijskega sistema Booking.com za trženje sobodajalcev in drugih ponudnikov manjših nastanitev. Pred nekaj leti je bil prilagojen le hotelom in je bilo potrebno imeti vsaj tri sobe ali apartmaje na istem naslovu.

Če želite poslovati preko portala morate upoštevati zakonodajni vidik tega poslovanja. Če se odločite za tako oddajanje vašega stanovanja pa morate biti previdni: po najbolj enostavnem načinu dejavnosti ne smete opravljati več kot pet mesecev na leto. Na Davčni upravi RS pravijo, da bi morali slovenski ponudniki, ki svojo nepremičnino oddajajo preko Airbnb.com, v skladu z domačo zakonodajo plačati davek.


Program

22. marec 2016
16:00 – 16:05

Uvodni nagovor in predstavitev situacije sobodajalstva v Sloveniji
Organizator seminarja Planet GV

16:05– 16:40

Predstavitev spletnih rezervacijskih portalov in priložnosti poslovanja s portalom Airbnb

Zarja B. Mavec, strokovnjakinja za oddajanje nepremičnin preko Airbnb

Turizem je ena najbolj perspektivnih panog v svetu, ki se bo razvijala in rastla tudi v prihodnosti in s seboj prinašala spremembe pri navadah in željah turistov. Nekateri strokovnjaki povzemajo spremembe s tremi besedami: večkrat, bližje in krajše. Sodobni trendi kažejo na izjemno povečano uporabo rezervacijski in družbenih portalov, ki so naredili velik pozitiven premik v lažji izbiri kraja prenočitve in ustrezne namestitve. Med njimi je izjemno prepoznaven portal Airbnb, ki je pri svoji uporabnosti in inovativnosti sodobnega turista še korak naprej, saj klasični ponudbi dodaja osebni stik gostitelja t.i. host-a, saj je v osnovi namenjen oddajanju lastnih domov, lastnih nepremičnin. Sodobni trendi kažejo na to, da so osebni stik, pristnost in izvirnost tisto kar išče sodobni turist, zato se mreža ponudbe na portalu airbnb vsakodnevno širi, povpraševanje konstantno narašča. Kako se lahko pridružimo Airbnb in tudi sami postanemo "host" (ali kot fizična oseba ali kot sobodajalec) in kaj je potrebno upoštevati, da bomo vidni, atraktivni in prepoznavni gostitelji, boste izvedeli na seminarju Airbnb.


16:40 - 16:50

Atraktiven oglas zahteva učinkovite fotografije. Kakšne naj bodo fotografije, kako jih lahko izdelamo sami in na kaj vse moramo pomisliti...
Milan Simčič, fotograf

17:00 – 17:45

Kako se pripravimo na oddajanje stanovanja turistom oziroma obveznosti sobodajalca

 • Registracija sobodajalca
 • Priprava stanovanja
 • Prijava na policijo
 • Turistična taksa
 • Statistično poročilo
Uroš Buda, strokovnjak za turizem


V predavanju bodo v navezavi s prakso in po korakih predstavljene zahteve iz različnih predpisov, ki jih mora fizična ali pravna oseba izpolniti pred nastanitvijo turistov v stanovanju.

 • Registracija sobodajalca
 • Priprava stanovanja
 • Prijava na policijo
 • Turistična taksa
 • Statistično poročilo


17:45 - 18:00

Kratka pavza

18:00 - 18:45

Davčna obremenitev sobodajalcev

Petra Mlakar, davčna svetovalka

Oddajanje nepremičnin je obdavčljiva dejavnost. Od davčnega statusa lastnika je odvisna višin in vrsta davčnih bremen: registracija kot sobodajalec, kot fizična oseba ali kot samostojni podjetnik. Vsak status ima svoje "pluse in minuse" z vidika obdavčitve. In o tem bomo govorili na srečanju.

18:45 - 19:00

Razprava

Predavatelji

 
UROŠ BUDA

predstavnik Zavoda gostoljubnost slovenski domov

Uroš Buda univ. dipl.inž. se že vrsto let ukvarja s problematiko oddajanja stanovanj, sprva kot predsednik Sekcije sobodajalcev pri GZS, sedaj kot predstavnik Zavoda gostoljubnost slovenskih domov.

Uroš Buda univ. dipl.inž. se že vrsto let ukvarja s problematiko oddajanja stanovanj, sprva kot predsednik Sekcije sobodajalcev pri GZS, sedaj kot predstavnik Zavoda gostoljubnost slovenskih domov, ki aktivno deluje na področju trženja manjših turističnih ponudnikov nastanitev in na področju urejanja pogojev za njihovo poslovanje.
Je tudi podjetnik in solastnik družinskega podjetja, ki v Ljubljani nudi nastanitev v zasebnih apartmajih ter ocenjevalec kategorije nastanitvenih obratov z licenco.

 
PETRA MLAKAR

davčna svetovalka

Petra Mlakar, univ. dipl. ekon. je samostojna davčna svetovalka. Opravljala storitve davčnega svetovanja s področja vseh vrst davkov tako pravnim kot fizičnim osebam.

Petra Mlakar, univ. dipl. ekon. je samostojna davčna svetovalka. Opravljala storitve davčnega svetovanja s področja vseh vrst davkov tako pravnim kot fizičnim osebam. Predava na seminarjih, konferencah in srečanjih z davčno in finančno tematiko. Bila je tudi predsednica Društva davčnih svetovalcev Slovenije ter predsednica Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije.

 
Milan Simčič

Fotograf

Milan Simčič je profesionalni fotograf in mentor. Že pred časom je ustanovil fotografski center Fotoučilnica za izobraževanje fotografov, vodi tudi Canon EOS akademijo. S fotografijo se ukvarja že več kot 30 let, njegov projekt Fotoučilnica pa je danes prepoznavna šola, skozi katero je svoje znanje izpopolnjevalo veliko fotografskih navdušencev.

 
Zarja B. Mavec

strokovnjakinja za oddajanje nepremičnin preko Airbnb

Ukvarja se s prodajo in oddajo stanovanjskih in poslovnih nepremičnin na področju Slovenije in tujine. Kot strokovnjakinja za oddajo preko spletnih rezervacijskih portalov svojim strankam svetuje, kako iz svoje nepremičnine iztržiti največ. Več...

Zarja B. Mavec, je nepremičninska posrednica in direktorica nepremičninske agencije Inalbea d.o.o. Ukvarja se s prodajo in oddajo stanovanjskih in poslovnih nepremičnin na področju Slovenije in tujine. Več let je bila dejavna na finančnem področju v mednarodnem okolju, tako da nepremičninsko posredovanje dopolnjuje s svetovanjem na nepremičninskem področju (davki, financiranje in upravljanje nepremičnin). Kot strokovnjakinja za oddajo preko spletnih rezervacijskih portalov svojim strankam svetuje, kako iz svoje nepremičnine iztržiti največ.

Zaradi premajhnega zanimanja je seminar AIRBNB KOPER
prestavljen na 19. aprila 2016 v Ljubljano.

Zaradi premajhnega zanimanja je seminar AIRBNB KOPER
prestavljen na 19. aprila 2016 v Ljubljano.

Cena in prijava

prijavite se preko zgornjega obrazca na podlagi katerega vam bomo v nekaj dneh poslali račun.
Plačan račun šteje kot vstopnica za dogodek.

Lokacija

Fakulteta za management
Univerza na Primorskem

Cankarjeva 5

6104 Koper


T: 080 33 44
E: izobrazevanje@planetgv.si