Osebna izkušnja s samocoachingom

Svojo osebno izkušnjo s samocoachingom je z nami podelil Mitja Drenik, danes uspešen in prodoren podjetnik.

Imel sem priložnost, da sem delal v podjetju, ki je sistematično vlagalo v karierni razvoj zaposlenih. V okviru letnega razgovora sem imel definirano, da moram 5% svojega časa nameniti izobraževanju s tem, da sem si lahko sam izbiral področja, ki me zanimajo. Eno od izbranih področij za katerega sem se odločil je bil tudi poslovni coaching. Zaradi izredno dobre izkušnje in rezultatov v praksi se mi je zdelo samoumevno, da vpeljem coaching tudi v osebno življenje. Edina resna ovira mi je predstavljal strošek, ki si ga lahko privoščim, in obseg storitev, ki jih dobim. Odločil sem se, da poskusim z DayAct iCoachingom, ki v praksi predstavlja spletno rešitev, preko katere se celoten coaching izvaja samostojno in brez coacha na drugi strani. Za razliko od e-coaching, pri katerem se preko Skypa pogovarjaš s coachem, je iCoaching v celoti samostojna rešitev, ki te vodi iz točke A v točko B v tvojem življenju. V začetni fazi samocoachinga narediš analizo trenutnega stanja, s pomočjo katerega pregledaš vsa svoja življenjska področja. Izpostavil bi, da v tem delu ne gre za vprašalnike, ampak animirano delavnico s praktičnimi vajami, ki jih pišeš na delovne liste. Ko končaš uvodno izobraževanje, temu sledi enoletni on-line trening, ki temelji na samoanalizi preteklih aktivnosti.

Skozi proces samocoachinga že v treh dneh ugotoviš, da je fraza “nimam časa” ena večjih pretvez, ki jo sistematično zlorabljamo. Samocoaching ti hitro pokaže, da kljub temu, da si stalno zaposlen, na koncu dneva nimaš ravno veliko za pokazati. Drugo spoznanje je, da dnevno izgubiš najmanj uro in pol časa, ne da bi se zavedal kje. Učinki samocoachinga se začnejo hitro kazati. Prvi dejavnik na katerega samocoaching vpliva je prebujanje in dvig ozaveščenosti. Kaj delam? Zakaj to delam? Kaj je namen mojih aktivnosti? Drugi dejavnik je način sprejemanja majhnih in na prvi pogled nepomembnih odločitev. Gre za izklop osebnega avtopilota, s katerim sprejemamo kar 97% vsakodnevnih odločitev in jim namenjamo prav toliko tudi časa.

Tretji dejavnik predstavlja osebno zavzetost. Samocoaching za posameznika predstavlja osebno ogledalo, s katerim ob koncu dneva ugotovi, da je skozi dan delal veliko stvari, ki so se mu zdele potrebne, vendar niso del zastavljenih ciljev. Nato se vpraša: ‘’Kaj bom naredil jutri drugače?!’’

Samocoaching s seboj prinese tudi svojevrstne izzive. Prvi med njimi je dejstvo, da je treba znati reči NE. Tako svojim lastnim željam in željam ljudi, ki nas obkrožajo. Vsakdanje življenje ponuja veliko priložnosti, ki jim lahko namenimo svoj čas. Ko se učimo reči NE, razvijamo našo samodisciplino. Prva dva tedna je najtežje. Po mesecu dni pa to že postaja del tvojih novih delovnih navad.

Samocoaching je proces, ki je vplival na spremembo mojih delovnih navad tako v zasebnem kot poslovnem okolju. Že omenjeni dvig ozaveščenosti, premišljeno sprejemanje odločitev in posledično sprememba delovnih navad, so zagotovo najpomembnejše med njimi.

Na delovnem mestu se to kaže s tem, da ni pomembno, koliko delam, temveč kaj sem naredil in ali je opravljeno delo tudi sestavni del mojih poslovnih ciljev. Vse bolj postajaš pozoren katere aktivnosti so nujne (kradljivci časa) in katere pomembne. Slednje so
tiste, ki vodijo k doseganju zastavljenih poslovnih ciljev in njim začneš namenjati čas.

Sprememba osebnih delovnih navad vpliva tudi na odnos do sodelavcev. Že omenjen dvig ozaveščenosti te pripelje do tega, da si spontano pozoren, ali so teme pogovora za podjetje pomembne ali ne. V pogovoru s sodelavci, daješ poudarek na iskanju najboljše rešitve, ki vodi iz točke A v točko B z namenom, da ne izgubljaš časa za razprave. Z omenjenim pristopom prenehaš tratiti čas sodelavcev, kar vodi k temu, da postanejo tudi sami bolj pozorni, da imajo podoben odnos do tebe, ipd. V praksi to pomeni dvig delovne učinkovitosti na nivoju posameznika in tima.

Proces samocoachinga te usposablja, da si osredotočen na cilje in hkrati motivira, da presegaš samega sebe. Slednje se v praksi kaže z večjo osebno zavzetostjo na delovnem mestu. Ob koncu leta sem vedno imel dosežene zastavljene poslovne cilje in uresničene osebne cilje. Danes lahko potrdim, da je samocoaching s pomočjo spletnih rešitev učinkovit. Organizacije, ki želijo uvesti coaching kulturo v svojo okolje, naj o njem razmišljajo kot eni od možnih poti.

Splošni pogoji Politika zasebnosti Naložba v prihodnost

Vse pravice pridržane

Izdelava: