Mestna občina Novo mesto prejela nagrado Zlati kamen 2019

Nagrada Zlati kamen se je v slovenskem prostoru uveljavila kot oskar za slovenske občine

Nagrado Zlati kamen se podeljuje od leta 2012. Dosedanje zmagovalke so bile Kočevje (2018), Podčetrtek (2017), Ljubljana (2016), Šentrupert (2015), Škofja Loka (2014), Postojna (2013) in Idrija (2012). V slovensko ISSO raziskavo je vključenih več kot šestdeset ključnih indikatorjev razvojne uspešnosti, ki merijo razvojni napredek slovenskih občin na osmih področjih: demografija, učinkovitost, gospodarstvo, trg dela, izobraževanje, življenjski standard, socialna kohezija s politično kulturo in okolje. V analizo so avtomatično vključene vse slovenske občine, zato podatki predstavljajo dober pregled slovenskega okolja na ravni lokalne samouprave.

V ospredju so bile letos »Občine prihodnosti« – za doseganje razvojnih prebojev bodo morale občine slediti hitrim spremembam in napredku ter se jim prilagajati. V mnogih slovenskih občinah so preboji že dobro vidni – pametna mesta, energetsko učinkovite rešitve, zagotavljanje vključenosti vseh občanov v odločanje in skrb za zdravje ljudi – to je le nekaj primerov dobrih praks, ki smo jim lahko prisluhnili. Da pa je vse to mogoče, je potrebno dobro izkoriščanje finančnih priložnosti s povezovanji in črpanjem evropskih sredstev.

In kako smo letos pretresli 212 občin in izbrali 12 finalistk? Prvi in najzahtevnejši korak je predstavljal pregled glavnih razvojnih dokumentov slovenskih občin, sledil je izračun indeksa razvojne uspešnosti, nekoliko večji poudarek pa smo letos dali kulturi, ki predstavlja rdečo nit izbora. Kandidatke 2019 so bile: Pivka, Radovljica, Žiri, Novo mesto, Črnomelj, Trebnje, Šmarje pri Jelšah, Črna na Koroškem, Zreče, Grad, Ormož in Ptuj.


NAGRADO ZLATI KAMEN 2019 za najbolj razvojno prodorno občino je letos prejela MESTNA OBČINA NOVO MESTO.

Ni skrivnost, da je Novo mesto slovenska izvozna lokomotiva in da ima za slovenske razmere izjemno razvito gospodarstvo. Prav tako drži, da je dolenjska metropola ena od slovenskih osrednjih kulturnih središč z bogato tradicijo in živahnim dogajanjem. Če za trenutek odmislimo živahnost gospodarstva, je bilo Novo mesto nedolgo nazaj razvojno zaspan kraj z neizkoriščenimi potenciali. Znamenja preobrata so se pričela kazati z novim vodstvom na čelu mestne občine, danes pa lahko z gotovostjo zatrdimo, da je preobrat tu. Novo mesto je najbolj napredovalo med vsemi mestnimi občinami v zadnjih petih letih – svojo uvrstitev glede na sestavljeni indeks ISSO je izboljšalo za 22 mest.
Novo mesto ob tem postaja tudi eno najbolj sodobno upravljanih občin pri nas. To upravljanje daje na eni strani velik poudarek na elemente kot so trajnostni in socialno občutljivi razvoj, na drugi pa uporaba tehnologij ti. pametnega mesta. Novo mesto se lahko pohvali z novo univerzo in s prenovljenim velodromom, okrog katerega nastaja sodoben športni center.

Glede na kazalnike v ISSO raziskavi, povezane s kulturo, se Novo mesto uvršča zelo visoko, a predvsem je pomembno, kako kulturo v mestu razumejo. Uspešne posameznike so v Novem mestu prepoznali kot pomemben del krajevne kulturne identitete in ob tem močno ozavestili vlogo odličnosti. Na ta način so kulturo povezali z ustvarjalnostjo in jo, brez velikih besed, umestili kot središčni moment krajevnega razvoja.
Takšna razvojna paradigma je pri nas dokaj redka – Novo mesto je v osredje postavilo ustvarjalnost, talent in odličnost. To je pozitivni duh in samo tak pozitivni duh vodi do resničnih sprememb na bolje. To je zgled za vso Slovenijo in razlog, da je Mestna občina Novo mesto prejemnica nagrade Zlati kamen.

REGIJSKE ZMAGOVALKE NAGRADE ZLATI KAMEN 2019 so:
• Zahodna Slovenija: Občina Pivka
• Osrednja in jugovzhodna Slovenija: Mestna občina Novo mesto
• Regija od Koroške do Posavja: Občina Šmarje pri Jelšah
• Vzhodna Slovenija: Občina Grad

Konferenca Zlati kamen in slavnostna podelitev nagrade Zlati kamen sta potekala 7. marca 2019 v Kristalni palači v Ljubljani.
Program konference Zlati kamen ter srečanja županov: http://www.www.planetgv.si/zlati-kamen
Več o projektu in ISSO raziskavi: http://www.zlatikamen.si/

Trenutno ni izobraževanj iz tega področja.

Splošni pogoji Politika zasebnosti Naložba v prihodnost

Vse pravice pridržane

Izdelava: